Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázz, súlyos betegség lehet a vége! 7 tipp gyomorégés ellen

default user icon
MME
Népbetegségnek számít, az érintettek mégsem veszik komolyan a tüneteket. Pedig a gyomorégés komoly bajt is jelezhet!

Nehézlégzés, mellkasi szorítás, égő érzés a has felső részén... Tapasztaltál már hasonlót? Bár ezeket a tüneteket könnyű összetéveszteni a szívinfarktus jeleivel, a kardiológiai probléma helyett sokszor a gyomor betegsége, a reflux váltja ki a felsorolt panaszokat.

Biztos módszerek a kínzó puffadás ellen >>>

Gyors megoldás – mégsem jó

Sajnos sokan házilag, gyomorsavlekötő szerek szedésével igyekeznek orvosolni a problémát. Az öngyógyítás azonban ebben az esetben sem kifizetődő! Egyrészt, mert a recept nélkül kapható, a gyomorégés enyhítésére szolgáló szerek csak meghatározott dózisban és ideig szedhetők, így tartós javulás nem érhető el a segítségükkel. Másrészt a gyomorégés hátterében akár szervi elváltozás is állhat, és a kiváltó ok kezelése nélkül a panaszok sem szüntethetők meg véglegesen.

Súlyos szövődmény: fekélyek

A reflux betegségben szenvedőknél jelentkező égő érzést a nyelőcsőbe visszajutó gyomortartalom okozza. A panaszok a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom gyengesége miatt alakulnak ki, ami a csecsemőknél még természetes jelenség, és a gyermek fél-egy éves korára rendszerint magától megszűnik. Felnőttkorban a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és a stressz is a gyomor záróizmának gyengülését okozhatja.

4 tipp a jó emésztésért >>>

A kezeletlen gyomorégés tünetei idővel súlyosbodhatnak. Amennyiben az állapot tartósan fennáll, a savas gyomortartalom károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, amely hosszú távon csak a semleges vegyhatást viseli el.

Így a reflux súlyos formájaként a nyelőcsőben fekélyes elváltozás alakulhat ki. A hosszú ideig tartó, erős savas-maró hatás a gyomornyálkahártyán is károsodást okozhat, ennek következménye a gyomorfekély. Amikor aztán a savas gyomornedv pH-ja a nyombélbe érve sem semlegesítődik, nyombélfekély alakul ki.

4 tévhit az emésztésről, melyeknek nem szabad bedőlni >>>

Jó tanácsok

1. A reflux kezelésében kiemelt figyelmet kell fordítani a helyes táplálkozásra. Enyhe esetben elegendő a táplálkozással bevitt károsító anyagok kerülése. Ha ilyen tüneteket tapasztalsz, ne fogyassz savanyú és túl fűszeres ételeket.

2. Érdemes kerülni az alkoholt, a kávét, a csokoládét és a dohányzást is.

3. Egyél gyakrabban, de mindig csak keveset, mert a túlterhelt gyomorból nagyobb a valószínűsége a visszacsorgásnak.

Mi zajlik a testedben óráról órára? Figyelj a bioritmusodra >>>

4. A túl híg gyomortartalom is könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe, ezért – különösen lefekvés előtt – nem szabad sok folyadékot fogyasztani. Azt is inkább több részletben, a nap folyamán elosztva kell meginni. 

5. Alvás közben, a gyomortartalom visszacsorgását megakadályozandó, javasolt a fejrész megemelése.

Íme a legnagyobb cukorcsapdák! Mit mivel helyettesíts? >>>

6. A reflux pszichés hatásra, a stressz miatt is jelentkezhet, illetve súlyosbodhat.

7. A hasi nyomás emelkedése (kövérség, nagy súly emelése, cipelés, egyes sportok, pl. súlyemelés, futás) rontja a tüneteket, a hasizom erősítése azonban csökkenti a panaszokat.

Gluténmentes élet: tudnivalók és tippek lisztérzékenyeknek >>>

Viszlát betegség! Itt a top 9 gyógyító étel >>>

Pofonegyszerű paleo proteinszelet sütés nélkül - videó >>>

Zöld vagy piros alma? Fehér vagy barna rizs? Megmondjuk, melyik egészségesebb! >>>

Ezek is érdekelhetnek