Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázz! Már egy pohár sörtől a szúnyogok kedvencévé válhatsz

Akadnak szerencsések, akiket elkerülnek a vérszívók, de a legtöbbünk nyári pihenését megkeserítik. Jó, ha tudod a különösen kedvelik a parfümöket, de a terhes nők és az alkohol is szinte mágnesként vonzza őket.

Az emberi bőr által kibocsátott vegyi anyagok közül egyesek vonzzák, mások inkább taszítják a szúnyogokat. Ezek a rovarok különösen kedvelik például az emberi verejtékben található tejsavat és a kilélegzett széndioxidot. Sőt, az ember teste minél nagyobb mennyiségben termeli ezeket az anyagokat (alkatánál fogva vagy például fokozott fizikai megterhelés alatt), annál több vérszívó figyelmét kelti fel.

Szintén vonzódnak a szúnyogok a bőrön keresztül kiválasztódott koleszterinhez, illetve a különböző szteroidokhoz, és nagyon kedvelik a parfümöket, dezodorokat is. Érdekesség, hogy a terhes nőket különösen szeretik a rovarok, egyrészt azért, mert testhőmérsékletük az átlagosnál magasabb, bőrük kiválasztása fokozottabb, és több szén-dioxidot is bocsátanak ki, mint azok, akik nem várnak kisbabát.


Kiket szeretnek jobban a szúnyogok?

Bár akadnak szerencsések, akiket elkerülnek a nőstény szúnyogok, sokaknak teljes nyáresti pihenését megkeseríti az ellenük folytatott harc.

Megoszlanak a vélemények arról, kikhez vonzódnak a szúnyogok leginkább. A nullás vércsoportúakat például általában jobban szeretik, mint más vércsoportú társaikat. Érdemes vigyázni az alkoholfogyasztással is, mert amerikai szakorvosok szerint már egy pohár sör elkortyolása után az ember szinte mágnesként vonzza a vérszívókat. Ugyanakkor sajnos az is bebizonyosodott, a házi megoldások, például a fokhagyma fogyasztása nem tartja távol a rovarokat.

Hogyan lehet védekezni ellenük?

Jó megoldás lehet a megfelelően takaró ruházat, ám nagy melegben ez nem a legkellemesebb viselet. Alváskor használhatsz jó minőségű szúnyoghálót vagy elektromos, hálózatról működtethető szúnyogriasztót, az esti partira pedig jó szolgálatot tehet a vérszívókat elriasztó gyertya, illetve füstölő. Mindemellett ma már számtalan szúnyogriasztó spray is létezik, melyet bárhova magaddal vihetsz.

Házilag is készíthetsz dekoratív szúnyogriasztó gyertyát. Vágj félbe egy déligyümölcsöt, a gyümölcshúst kapard ki! A héjat használhatod gyertyaöntő tégelyként. A paraffinba keverj citromolajat, és öntsd a tégelybe! A citromolaj és a gyümölcsök héjából a hő hatására kibocsátott illatanyagok garantáltan elriasztják a szúnyogokat.

Ezek is érdekelhetnek