Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázz! Ha ilyen sütőformád van, azonnal dobd ki!

default user icon
MME
Túl magas szerves illó anyag tartalom miatt szilikon sütőforma forgalomból történő kivonását kezdeményezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A termékkel kapcsolatos kifogásra a szlovén hatóság laboratóriumi vizsgálatai során derült fény. A készletből Magyarországra is szállítottak.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH kéri a lakosságot, hogy aki rendelkezik háztartásában a mellékelt képeken szereplő virág alakú szilikon sütőformával, az elővigyázatosságból élelmiszer készítésére ne használja!

Szilikon polimereket igen gyakran alkalmaznak élelmiszerekkel érintkező anyagok készítésére. A szilikonok molekulaláncai különböznek a műanyagokat felépítő molekuláktól, a szilikon polimerláncok gerincét váltakozva szilícium és oxigén atomok alkotják.

A szilikonokból az élelmiszerbe átjutni képes anyagok legnagyobb csoportját a sziloxán oligomerek alkotják, de adalékanyagok, katalizátorok, bomlástermékek és reakciótermékek is beoldódhatnak az élelmiszerbe. A migráció jelenthet kioldódást, de az illékony szerves anyagok (pl. sokféle sziloxán oligomer) a gázfázison keresztül is átjuthatnak az élelmiszerbe. A szerves illékony komponensek leginkább a nagy zsírtartalmú élelmiszerekbe jutnak át, főleg nagyobb hőmérsékleten.

A kérdéses szilikon tortaforma vizsgálatát a használatnak megfelelő magas hőmérsékleten végezték, a szlovén hatóság által mért illó szerves anyagok pontos összetétele azonban egyelőre nem ismert.

A termék adatai:

Megnevezése: YZJ márkajelzésű Silicone cake mould (260 °C-ig Hőálló szilikon sütőforma)
Származási ország: Kína
Vonalkód: 8005001016281
Termékkód: 16413
Kiszerelés: 2 db kék színű, virág alakú sütőforma/ csomagolás

(Forrás: Nébih )

Ezek is érdekelhetnek