Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázz! Ezek az ételek felborítják a szervezeted kalcium egyensúlyát

default user icon
MME
A kalcium kiemelten fontos a szervezetünk számára, ám a boltok polcain a legtöbb termék adalékanyagok hozzáadásával készül, amik rossz hatással lehetnek a kalcium egyensúlyra vagy éppen hamis illúziókat kelthetnek. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Figyelj, milyen sajtot választasz

A sajt kiváló kalciumforrás, ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sajtról van szó. Ugyanis az ömlesztett sajtok, sajtkrémek, kockasajtok kiindulási alapanyaga a kemény vagy félkemény sajtok gyártásánál keletkező selejt. A minőségével nincs probléma, de az állagával igen, ezért ömlesztősó és sok más adalékanyag segítségével kenhetővé teszik. És itt jön a gond, az ömlesztősó általában valamilyen foszfátvegyület, amely a sajt hasznos kalciumtartalmát rögtön oldhatatlan kalcium-foszfát formába alakítja át.

A növényi alapú „tejtermék” nem tejtermék

Szerencsére egy ideje visszaszorulóban van a növényi eredetű élelmiszerek tejtermékként való forgalmazása, mivel erős szabályozást vezettek be ezekre a termékekre, tehát a frissföl és társai eltűntek a tejes pultokból mégis érdemes odafigyelni, mert sok feldolgozott tejtermékben találunk még növényi alapanyagokat. Ilyen például a növényi alapú tejszín. Ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy ezekkel kalciumot viszünk be a szervezetünkbe.

Nem elég, ha tej íze van annak, amit iszol

Az ízesített tejes italok többsége nem tejből, hanem a tejtermékek gyártásakor keletkező melléktermékkel, az úgynevezett permeátummal készül. Ehhez tejet, tejszínt adagolnak, így érik el a tejes ízt. Az ilyen termékek azonban lényegesen kevesebb kalciumot tartalmaznak. Adalékanyagokat azonban annál többet.

Óvatosan a szénsavas üdítőkkel

Biztosan nem találnád ki, de a boltokban kapható legnagyobb kalciumrablók a szénsavas üdítők. Már maga a szénsav is képes megkötni a táplálékkal bevitt kalciumot. Ráadásul az élelmiszeripar elemi érdeke, hogy ez a savasságot a lehető legolcsóbban érje el, ezért a szénsavas üdítőkben kivétel nélkül foszforsavval állítják be a savasságot. A foszforsav teljesen természetes és ártalmatlan anyag, nagy mennyiségben sem mérgező, természetes formában is jelen van a szervezetünkben, tápanyagainkban. Azonban a kalciummal oldhatatlan komplexet, kalcium-foszfátot képez, amelyet szervezetünk képtelen felhasználni.

AZ ALKOHOLTILALOM ÉVEIT IDÉZI AZ IDEI OSCAR PEZSGŐJE >>> 

A FEJES KÁPOSZTA LETT A KÖTELEZŐ ZÖLDSÉGHOZZÁVALÓ A BOCUSE DÖNTŐN >>> 

ÍGY HOZTA MAGÁT FORMÁBA SHAKIRA ÉS JENNIFER LOPEZ A SUPER BOWLRA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss