Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázz! Csalókra figyelmeztet a Penny Magyarország

default user icon
MME
Csalók élnek vissza a Penny nevével – figyelmeztetett a boltlánc. A bűnözők a cég nevét és logóját felhasználva álnyereményjátékot hirdettek, így próbálva meg érzékeny adatokat kicsalni a gyanútlan vevőktől.

A csalók kedvelt trükkje, hogy a bankok nevével visszaélve próbálnak meg adatokat megszerezni az áldozatoktól. Az, hogy boltláncok nevével hamis nyereményjátékot hirdetnek, szintén nem újdonság. Korábban már a Teso és a Lidl is találkozott a problémával, és készítetttek is egy-egy összefoglalót arról, hogyan lehet kikerülni az adathalász üzeneteket, linkeket.

A múlt héten a Penny figyelmeztetett, hogy a Facebookon álnyereményjátékot hirdettek hamis Facebook-profil alatt, amelyhez a Pennynek semmi köze. A boltlánc szerint adathalász oldalról van szó, amelyen a Penny logóját jogosulatlanul használják és a cég nevében nyereményekről értesítik a felhasználókat. A játékkal, nyereményekkel kapcsolatban felmerült károkért a Penny felelősséget nem vállal.

 

Az adathalászok elleni védekezéshez hasznos kisokost állított össze a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, ezt érdemes tanulmányozni:

  • Online biztonságunk érdekében lássunk át a csalin! Mindig legyünk gyanakvóak a mások által kezdeményezett olyan kapcsolatfelvételekkel szemben, amikor nem tudunk minden kétséget kizáróan megbizonyosodni a másik fél identitásáról, ami különösen igaz az elektronikus kommunikációra. Amennyiben a fentiek alapján egy kicsit is gyanúsnak tűnik egy megkeresés, inkább hagyjuk azt figyelmen kívül.
  • Ne a levélben megküldött hivatkozásra kattintsunk, a webes bejelentkezések címeit inkább manuálisan gépeljük be. A már ellenőrzött felületek címeit mentsük el a könyvjelzők közé, ezzel a későbbiekben jelentősen megkönnyíthetjük a dolgunkat.
  • Ne nyissuk meg a csatolmányt, amennyiben ismeretlen forrásból származik, illetve gyanúsnak tűnik a levél. Mindig figyelmesen olvassuk el a levelezőben felugró figyelmeztető üzeneteket, továbbá kapcsoljuk ki az automatikus makrófuttatási lehetőségeket.
  • Mindig ellenőrizzük a feladót, mert néhány esetben már a küldő címéből is megállapítható, hogy a levél nem hivatalos forrásból származik. Amennyiben ennek gyanúja felmerül, keressük fel az adott szervezetet más csatornán keresztül, és kérjünk megerősítést a kapcsolatfelvétel tényéről.
  • Használjunk a böngészőben adathalász szűrőt, amelyek ugyan nem nyújtanak 100%-os védelmet, azonban a már bejelentett adathalász weboldalakról figyelmeztetést kaphatunk.

Ha megtörtént a baj...

  • haladéktalanul változtassuk meg jelszavainkat!
  • értesítsük az esetről az érintett szervezetet. A szolgáltatók többsége az ilyen jellegű bejelentések fogadására, külön erre célra kijelölt (abuse) e-mail címet tart fent,
  • amennyiben anyagi kár is bekövetkezett, tegyünk feljelentést.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss