Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázat, baciveszély! Légy óvatos a gépi fagyival!

default user icon
MME
Krémes, ízletes, mutatós csemege, ami igazán jól tud esni a forró napokon. Ha te is rajongsz a lágy fagyiért, akkor sajnos csalódást kell okoznunk: ez a hűsítő finomság veszélyes baktériumokat tartalmazhat!

A tikkasztó hőségben nincs is jobb, mint mikor feltűnik egy kávézó vagy étkezde lágyfagyi-gépe, amiből egyetlen nyomásra ízletes finomság kerül a tölcsérbe. Ám bármennyire is csábítóak ezek a hűsítő csemegék, jobb, ha kétszer is meggondoljuk, hogy fogyasszunk-e belőlük: a gépek ugyanis az egészségünkre veszélyes baktériumokat rejthetnek.


Szennyeződések, lerakódás, penész

A hűsítő finomságokat adagoló gépek belseje fokozottan ki van téve a szennyeződéseknek, lerakódásoknak, ha nem megfelelően tisztítják őket. A gyári ajánlások alapján 10–24 óránként alaposan ki kellene őket takarítani és fertőtleníteni. Ha ezt elmulasztják, a gépekben penész alakulhat ki, vagy ami még rosszabb, könnyen elszaporodhatnak bennük a baktériumok, amik aztán a kiadott fagyival bekerülhetnek a szervezetünkbe, és akár súlyosan meg is betegíthetnek minket.

Nehéz tisztán tartani a gépeket

Ezeket a masinákat meglehetősen nehéz tisztán tartani, hiszen akadnak bennük olyan alkatrészek, amiket nem lehet kiszedni, tehát ezekről a helyükön kellene eltávolítani a szennyeződéseket. Ám míg a fagyiadagoló gépek kezelése könnyen elsajátítható, addig a szakszerű szétszerelésük és fertőtlenítésük más lapra tartozik. Sajnos sok helyen előfordulhat, hogy a kiszolgáló személyzet ilyen irányú képzése elmarad, így a napi takarítási rutinnak sem része a fagyiadagoló gépek tisztítása.

Maga a fagyi is veszélyes lehet

És ha még a gépeket megfelelő módon és az előírt időközönként tisztítják is, maga a fagylalt is okozhat megbetegedést, ha nem a megfelelő hőmérsékleten tárolják. Sok lágy fagylalt pasztörizálatlan alapanyagokból készül, emiatt fagyasztási hőmérsékleten (–40 fok alatt) kellene őket tárolni, hogy ne szaporodjanak el rajtuk a baktériumok. Az elmúlt évtizedekben számos megbetegedés történt például az Egyesült Államokban a lágy fagylaltok miatt: 2005-ben Ohio államban több mint 120 ember betegedett meg, amikor egy lágyfagylalt-gép Staphylococcusszal szennyeződött – olvasható a delish cikkében. 

Szóval legyünk óvatosak, és ha hűsítő finomságra vágyunk, részesítsük inkább előnyben a cukrászdák hűtőpultos kínálatát, vagy készítsük el otthon a kedvenceinket!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss