Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szívbetegséget okozhatnak a növényi alapú műhúsok?

Hiába tartalmaznak kevesebb zsírt a növényi alapú húspótlók, és hiába hisszük azt róluk, hogy egészségesek és táplálóak, egy friss kutatás szerint ez egyáltalán nem így van.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknak, akik legalább nyolc héten át fogyasztottak növényi alapú húspótló termékeket, magasabb lett a vércukorszintjük, mint azoknak, akik hagyományos húsokat ettek. Ennek alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a vegán élelmiszerek növelhetik a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Korábban azt feltételezték, hogy a növényi alapú étrend akár 25 százalékkal is csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. A kutatók azonban úgy vélik, hogy az előnyös tulajdonságok csak a teljes értékű élelmiszerekre igazak, nem pedig a feldolgozott, húspótló termékekre.

Emily Gelsomin, a Massachusetts General Hospital vezető klinikai táplálkozási szakértője felhívta a figyelmet, hogy a növényi alapú húsok nagy mennyiségű telített zsírokat, valamint sót tartalmaznak. Ezek mindegyike felelős lehet a szívbetegségek kialakulásáért, sőt akár a korai halálozásért is.

Ez lett a vizsgálatok eredménye

A Szingapúri Egyetem kutatói 89 helyi lakoson végezték el a vizsgálatokat, akiknél fennállt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Két csoportra osztották őket, az egyik tábor tagjai hagyományos húsokat ettek, míg a másik csapat műhúsokat kapott. A kutatás eredménye alapján, magasabb volt a vércukor- és a nátriumszint azoknál, akik műhúsokat fogyasztottak – írja az Agroinform.

Az egyik ausztrál tanulmány is azt igazolja, hogy a növényi alapú darált húsok sótartalma túllépi az ajánlott napi mennyiséget. Figyeljünk tehát jobban arra, hogy mit eszünk, és pontosan milyen összetevőket tartalmaznak a húspótló termékek.

Borítókép: Shuttersock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss