Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így védekezz a veszélyes tigrisszúnyogok ellen

A Nyugat-nílusi láz hazánkban szezonálisan, júniustól novemberig előforduló betegség, amelyet a szúnyogok, köztük az ázsiai tigrisszúnyogok terjesztenek. Éppen ezért fontos, hogy az őszi szezonban is megfelelően védekezzünk a csípések ellen – hívja fel a figyelmet Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

1. ezek a nyugat-nílusi láz Árulkodó tünetei

Az utóbbi években hazánkban is egyre nagyobb számban előforduló tigrisszúnyog több, mint 20-féle súlyos betegséget okozó vírus potenciális terjesztője, melyek közül a legismertebb a hazai csípőszúnyog fajok által is terjesztett nyugat-nílusi láz. A fertőzött emberek többsége tünetmentes, bár néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek, amelyek általában 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Amennyiben aszúnyogcsípést követő 2-12 napon belül láz és ízületi fájdalom lép fel, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

2.  tigrisszúnyog Könnyen felismerhető

Jellegzetes külseje miatt könnyen megkülönböztethetjük a többi csípőszúnyogtól: fekete alapon hófehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok és csíkok díszítik testét és lábait egyaránt. A fő megkülönböztető jegye, hogy testén egyetlen fehér csík húzódik a tor hátoldalán. A hazai fajokhoz viszonyítva kisebb testmérettel rendelkezik; az imágók testhossza mindössze öt milliméter.

3. öltözzünk ZÁRT RUHÁBA!

Bár hazánkban még nem találtak nyugat-nílusi láz vírusával fertőzött tigrisszúnyogot, a Magyarországon megtalálható szúnyogfajok is terjeszthetik ezt a betegséget. Legyünk körültekintőek, a szabadban viseljünk hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsük a csípésnek kitett bőrfelületet.

4. A szúnyogriasztót Használat előtt teszteljük le!

Érdemes beszerezni többféle hatóanyagú, bőrre kenhető vagy fújható rovarriasztó spray-t, mivel a termékek mindenkinél eltérő hatékonyságúak lehetnek. Ezenkívül a füstképző szúnyogirtó spirál vagy a lámpaolaj is elriaszthatja a szúnyogokat, és ha tehetjük, vegyük körül magunkat olyan növényekkel, amelyek távoltartják a vérszívókat. 

5. Ürítsük ki a vödröket!

A nőstény szúnyogok a tojásaik lerakásához olyan vízfelületeket keresnek, amelyek nem érintkeznek közvetlenül a talajjal. Éppen ezért fontos, hogy a ház körül megszüntessük a pangóvíz-gyűjtő helyeket. Rendszeresen ürítsük ki a virágládák alatti tálakat, valamint a kerti eszközökben, például vödrökben vagy talicskákban, illetve gyerekjátékokban összegyűlt vizet is.

6. Figyeljünk a karbantartásra!

Az őszi és tavaszi időszakban érdemes az ereszcsatornákat is gyakrabban megtisztítani, hogy semmi ne gátolja a víz elfolyását. Ugyanígy fontos a ház előtti árkok rendszeres karbantartása, hogy az esővíz ne tudjon hosszabb ideig megállni bennük.

 
7. Takarjuk le hálóval!

Kaphatóak finom szövésű hálók is, melyekkel a kerti teraszt vagy balkont is védhetjük, de a hintaágyra, nyugágyra, de a kertbe kihelyezett járókára, bölcsőre, a homokozóra is teríthetjük. Az is segíthet a problémán,  ha a vízgyűjtő hordókat, tárolókat sűrű hálóval vagy fedővel letakarjuk, ezzel ráadásul a párolgást is csökkentjük.

8. Akadályozzuk meg a bejutást!

Szereljünk szúnyoghálót a nyílászárókra, mivel ez megbízható, hosszú távú és vegyszermentes megoldást nyújthat. Ha már a szúnyogok bejutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal tudjuk felvenni velük a harcot. 

(Forrás: Fanny Magazin )

Ezek is érdekelhetnek