Súlyosan károsíthatják az agysejteket egyes háztartási fertőtlenítőszerek

default user icon
MME
A házi tisztító- és vegyszerek mérgezők, ez senkinek sem okozhat meglepetést. Egy friss kutatás azonban arra az eredményre jutott, hogy egyes szerek konkrétan az agysejteket is képesek károsítani.

Még azokkal is előfordul, hogy összeöntenek két vegyszert, vagy egyszerre használnak két különböző tisztítószert, akik gyakran takarítanak. A vegyszerek keveredése mérgező gázokkal és gőzőkkel járhat, ezek pedig irritálhatják a bőrt, a nyálkahártyát és belélegezve a tüdőt is károsíthatják. Nem véletlenül ajánlott a házi tisztítószereket gumikesztyűben használni.

Lenyelve, belélegezve vagy szembe kerülve mindegyik tisztítószer mérgezést okozhat (legyen az vízkőoldó, felmosószer, öblítő vagy mosogatószer), ám egy nemrég publikált tanulmány szerint sokkal súlyosabb károkat is okozhatnak egyes vegyszerek. A mérgezés pedig nem minden esetben hányás-hasmenéssel, szédüléssel jelentkezik!

Az agysejteket is károsíthatják a sokat használt vegyszerek alkotóelemei

Az ohiói Case Western Reserve University molekuláris biológusa, Erin Cohn és csapata közel kétezer, a környzetünkben megtalálható, ismeretlen toxicitású anyagból kiindulva két olyan vegyületcsoportot azonosítottak, amelyek laboratóriumi körülmények között elpusztították vagy leállították bizonyos agysejtek fejlődését.

A két vegyületcsoport egyike a kvaterner ammóniavegyületek voltak, a másik pedig a szerves foszfátok. Előbbi a fertőtlenítő spray-kben, törlőkendőkben, kézfertőtlenítőkben, testápolási termékekben, szájvizekben is megtalálható. A kvaterner ammóniavegyületeket a baktériumok és vírusok elpusztítására használják. A szerves foszfátok égésgátló szerek, gyakran kerülnek textíliákba, ragasztókba, és mivel zsírban oldódó vegyületek, nemcsak belélegezni lehet ezeket, hanem a bőrön keresztül is felszívódhatnak.

Meglepő eredményt hoztak az állatkísérletek

A kutatók fiatal egérkölykökön tesztelték a káros vegyszerek hatásait, és alig pár napnyi kitettség után már az agyszövetben is kimutatták a vegyszer jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy a kvaterner ammóniavegyületek képesek áthatolni az úgynevezett vér-agy gáton, azon a védőrétegen, amely az agyszövetet elszigeteli a vértől.

A vegyszer a legnagyobb kárt az oligodendrocitákban okozta, ez hüvelyként veszi körül az idegsejteket, felgyorsítva a jelátvitelt az agyban. Az egerek agyában és a laboratóriumi körülmények között növesztett emberi agysejteken végzett kísérlet során is ugyanazt tapasztalták, azaz megfogyatkozott az oligodendrociták száma a vegyszerrel való érintkezés során.

Az egerek és a tenyésztett agysejtek sokkal nagyobb dózisban találkoztak a vegyszerekkel, mint ahogy az átlagemberek a való életben, a takarítás során érintkeznének ezekkel a szerekkel, ám a gyári munkásokra, takarítókra, kórházi dolgozókra ez nem feltétlenül igaz. Egyes szakmában ugyanis sokkal nagyobb a fertőtlenítőszereknek, vegyszereknek való kitettség.

A pandémia során megnőtt a veszélyes vegyületeket tartalmazó szerek használata

A koronavírus-járvány során rengeten használtak a korábbiakhoz képest jóval több kézfertőtlenítőt, baktériumölő szert, fertőtlenítő spray-t. A gélállagú szerek a bőrön át felszívódhattak, a permetezett verziókat pedig könnyen be lehetett lélegezni. Az intenzív használat eredménye egyes kutatások szerint, hogy a szervezetve bejutott kvaterner vegyületeket, foszfát alapú égésgátlókat már kimutatták az emberi vérben, a vizeletben, méhlepényben és az anyatejben is.

Ez utóbbi információ azért is lehet problémás a tudósok szerint, ugyanis az egérkísérlet is bebizonyította, hogy a kvaterner ammóniavegyületek a fejlődésben lévő agysejtekben, az agyszövetben képesek nagy kárt okozni. A fejlődő idegrendszer különösen érzékeny a környezeti ártalmakra, a kémiai anyagokra – írja az Origo.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss