Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Műanyag vágódeszkát használsz? Jobb, ha sürgősen megszabadulsz tőle!

default user icon
MME
Ha eddig azt gondoltad, hogy a műanyag vágódeszka tökéletes alternatívája a fa változatnak, hiszen könnyebben tisztítható, így jóval higiénikusabb, egy nemrégiben publikált, új kutatás fényében jobb, ha ezt az elképzelést újragondolod.

Ha a megfelelő vágódeszka kiválasztására kerül a sor, akkor a legtöbben egy műanyag eszköz mellett teszik le a voksukat, hiszen jóval könnyebben tisztítható, nem árt neki a víz, nem tud bepenészesedni, ráadásul még mosogatógépbe is tehetjük! Bár ennek ellenkezőjét is bizonyították már, a higiénia szempontjából ez teljesen érthető és logikus gondolatmenet - ám egy, a borsonline-on megjelent friss kutatás szerint sokkal többet ártunk az egészségünknek, ha a műanyagot választjuk.


"Az Enviromental Science & Technology című folyóiratban megjelent kutatás komoly aggodalomra ad okot. A szakértők azt vizsgálták, hogy a műanyag vágódeszkákon dolgozva, mennyi káros anyag oldódik ki a konyhai eszközből és kerül közvetlenül az ételre. Amikor ugyanis darabolás, vagy szeletelés közben a kés éle a műanyag vágódeszkához ütődik, akkor a deszkából mikroműanyag részecskék szabadulnak fel, amelyek aztán az ételre kerülnek, onnan pedig ezek a műanyag részecskék az étel elfogyasztásával egyenesen a szervezetbe jutnak" - írja borsonline.hu. 

A kutatás eredménye szerint egy hét alatt annyi mikroműanyag részecske kerül azok szervezetébe, akik ilyen konyhai eszközt használnak, mint egy átlagembernek egy év alatt: mintha megennének egy bankkártyát. Ennyi műanyag részecske pedig rövid távon emésztési problémákat, míg hosszabb távon meddőséget, vagy daganatos megbetegedést is okozhat.

Megoldásként a tanulmány készítői azt javasolják, hogy a műanyag vágódeszkák helyett használjunk inkább a hagyományos, fából készült eszközöket, amelyek ugyan kicsit több törődést igényelnek, de megfelelő karbantartással évtizedekig kiszolgálnak bennünket.


ÍGY TISZTÍTSUK A FA VÁGÓDESZKÁT

  • Felejtsük el az erős tisztítószereket, így a mosogatószerrel dúsított vizet is.
  • Semmiképpen ne áztassuk még csak átöblítésnél sem, hiszen az a jó, ha minél kevesebb ideig éri nedvesség. Így biztos, hogy nem fog megdagadni, megvetemedni, a felszívott víztől pedig a bepenészesedés lehetőségét is minimalizáljuk.
  • Környezetbarát módon fertőtleníthetjük a vágódeszka fafelületét, ha alaposan áttöröljük egy félbevágott citrommal, majd egyenletes rétegben durva szemű sót szórunk rá. 10-15 perc múlva erőteljesen dörzsöljük át a fél citrom segítségével, végül alaposan öblítsük le. Ugyanígy ismételjük meg a műveletet a deszka másik oldalán is.
  • Rendszeres csiszolással is sokáig megóvhatjuk simaságát és ellenálló képességét is. Előbb sikáljuk le erősebb rézkefével, aztán használjunk durva, majd finom szemcséjű csiszolópapírt. Végül vékonyan kenjük át étolajjal, ez ápolja a fát és meggátolja a kórokozók megtelepedését. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss