Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Véres Marcsa

default user icon
SB
A Bloody Mary összetevői: vodka, paradicsomlé, ízesítik húslevessel, zelleres sóval, kell bele Tabasco, Worcester szósz és citromlé. A profik retekpürét is tesznek bele.

Véres Marcsa, a névadó

Lehet, hogy már sosem derül ki biztosan, hogy ki az ital névadója. Mary Pickford színésznő, I. Mária királynő, a fűszergyűjtő Mary vagy egy pincérnő.
A legvalószínűbb I. Mária angol királynő, aki VIII. Henrik és Aragóniai Katalin gyermekeként került trónra, és több száz protestáns máglyán történő elégetéséről híresült el, ezért kapta a Véres Mária gúnynevet.
Többen tudni vélik, hogy a Harry’s bárban egy pincérnő beceneve volt a Bloody Mary.
Van egy másik legenda is, mely szerint a fiatal Mary éjszaka varázsfüveket gyűjtött az erdőn, amiket varázsigék mormolása közben a tűzre szórt. Meglátta ezt a király egy szolgája, aki azonnal bepanaszolta a lányt az udvarnál. A király eretnekség vádjával elfogatta és lefejeztette Mary-t. Hogy elűzzék a gonosz szellemeket, a fűszereket, melyeket Mary a tűzre szórt, összekeverték a lány vérével, majd megitták. Később paradicsomlével helyettesítették a vért, de a fűszereket meghagyták.
Lehetséges névadó még Mary Pickford, amerikai színésznő, aki az első hangosfilm, a Coquette Oscar-díjas színésznője.
Ennek a ténynek talán kevesebb köze van az italhoz, de Véres Mária alias Bloody Mary az angolszász világban a szellemidézők egyik kedvence. A gyerekek őt hívják, ha egymást akarják riogatni éjszaka. A hagyomány úgy tartja, hogy sötét szobába zárkózva a tükör előtt kell hívogatni Véres Marcsát, amitől majd jól megjelenik.

Fernand Petiot, a szülőatya
Az ital szülőatyjának - többek között - az amerikai Fernand Petiot vallja magát. Petiot úr nemcsak arról volt híres, hogy két liter sört 46,5 másodperc alatt tudott felhörpinteni, hanem állítólag ő alakította át az eredetileg paradicsomlével kevert vodkát a híres Véres Marcsává. A mixer és pultos a 20-as években egy ideig Párizsban dolgozott a Harry’s New York Bar nevű szórakozóhelyen. Ez a bár arról nevezetes, hogy az első világháború idején amerikai sztárok adták egymásnak a kilincset. Törzsvendég volt Hemingway, Coco Chanel, Rita Hayworth. Állítólag itt szererezte Gershwin az Egy amerikai Párizsban zenéjét, és a helyet megemlítik az Amerikai pszichóban is. Petiot később New Yorkba költözött, de a hírességek itt is kitartottak mellette. Egyik ismert törzsvendége az alvilág miniszterelnöke, Frank Costello, akiről a Keresztapában Corleonét mintázták.

A koktél
A Bloody Maryt reggel (is) szokás inni, sokak szerint a macskajajra ez az egyetlen gyógyszer. A gyógysörön kívül még két koktél van, amit szintén reggel fogyasztanak: a Mimóza és a Screwdriver. Előbbi gyakorlatilag pezsgő és narancslé, utóbbi vodka és narancs.

A Bloody Mary hozzávalói:

4,5 cl vodka
9 cl paradicsomlé
bors
pár csepp Tabasco
pár csepp Worchestershire
1,5 cl citromlé vagy lime lé
zelleres só
esetleg retekpüré

A vodkát jéggel megtöltött hosszú pohárba (highball pohár) öntjük. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, és ízesítjük a fűszerekkel. Összerázzuk vagy keverjük. A koktélt zellerszárral díszítjük.

Variációk Marcsára:
Néhány érdekesebb Bloody Mary variáns:
• Véres Gésa/Bloody Geisha: Vodka helyett szakéval
• Véres Tündér/ Bloody Fairy: Vodka helyett abszinttal
• Véres Maria/ Bloody Maria:Vodka helyett tequilával
• Barna Marcsa/Brown Mary: Vodka helyett whiskey-vel
• Vörös Szem/Red Eye: Vodka helyett sörrel készül, fele-fele arányban sör és paradicsomlé
• Szűz Mária/Virgin Mary: alkohol nélkül
• Véres Bika/Bloody Bull: ez is alkoholmentes, marhahúsleves és paradicsomlé fűszerekkel
• Véres Cézár/Bloody Ceasar: Kanada nemzeti itala, a paradicsomlé helyett a Clamato nevű frissítőt használják, ami paradicsomlé és kagylóleves keveréke
• Véres Margit/Bloody Margaret: a hozzávalókat összeturmixolják, tejet és tejszínt is adnak hozzá
• Vértelen Mari/ Bloodless Mary: paradicsomlé nélkül készül


Ezek is érdekelhetnek

Friss