HOZZÁVALÓK:
1 db bagett
3 ek olívaolaj
3 fej vöröshagyma
1 ek barna cukor
1 ek balzsamecet
1 csapott tk só
1 ek bazsalikomlevél
zsálya ízlés szerint
8,5 dkg Frico Gouda sajt
ELKÉSZÍTÉS:
1. A bagettet átlósan másfél cm vastagra szeleteljük, majd a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és mindegyiket átkenjük olívaolajjal.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a bagettet félkészre pirítjuk benne kb. 5 perc alatt, majd félretesszük.
3. A hagymákat félkarikákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és kb. 15 perc alatt puhára pároljuk benne a hagymaszeleteket.
4. Ezután hozzáadjuk a barna cukrot, lefedjük és időnként megkeverve 20 percig pároljuk, amíg a hagyma meg nem barnul. Hozzáadunk 0,5 dl vizet, ismét lefedjük, és további 15 percen át pároljuk, amíg a hagyma el nem nyeri mélybarna színét.
5. Hozzáadjuk a balzsamecetet, a sót, a zsályát és további 0,5 dl vizet. Lefedjük, és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, majd levesszük a tűzről.
6. A bagettszeleteket megszórjuk a reszelt Gouda sajttal, mindegyikre teszünk a karamellizált hagymából, meghintjük a bazsalikomlevéllel, és visszatesszük a sütőbe, és 3-4 percig pirítjuk, amíg a sajt meg nem olvad.