Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Velencei briós limoncello krémmel

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj (olvasztott)
  • 4 dkg cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl langyos tej
  • 1 db tojássárgája (a kenéshez)
  • 1 evőkanál tej (a kenéshez)
  • A krémhez:
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl limoncello likőr
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük. Ezután a citromhéjat, a csipet sót, az olvasztott vajat és a tojást is hozzáadjuk. Végül még egy kis meleg tejet adunk hozzá, és rugalmas, nem túl kemény tésztává dagasztjuk robotgéppel. Kilisztezett tálban, fóliával lefedve 1 órára a hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a krémet. A tejet a limoncelloval feltesszük melegedni. A tojást, a cukrot, a keményítőt csomómentesre keverjük, és a forró tejhez adjuk. Állandó keverés mellett addig főzzük közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kicsit kihűlni.

Elővesszük a hűtőből a tésztát, és hengerré formáljuk. Egy tepsibe sütőpapírt vagy szilikonos papírt teszünk. A kezünkkel 5 dkg-os darabokat tépkedünk a tésztából, és a két tenyerünk között görgetve gombóccá gyúrjuk őket, majd a tepsire rakosgatjuk.

1 tojássárgáját elkeverünk 1-2 evőkanál tejjel, ezzel megkenjük a briósokat, és negyed órát még állni hagyjuk. Ezután ollóval bevagdossuk keresztben mindegyik tetejét, de a vágás ne legyen túl mély vagy széles. Mindegyikbe 1-2 púpos evőkanál krémet teszünk.

Előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük (kb. 15 perc alatt), majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés

Szerencsém van, mert azok közé a háziasszonyok közé tartozom, aki mindenféle jót tartósít, befőz, elkészít és tart idehaza. Így vagyok a limoncellóval is, mert saját magam készítettem. - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek

Friss