Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fonott kalács háromféle töltelékkel

60 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 50 dkg búzaliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek cukor
  • 10 dkg margarin
  • 1 csipet só
  • 2 dl 2,8%-os tej
  • A mákos töltelékhez:
  • 10 dkg darált mák
  • 2 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 0,5 dl 2,8%-os tej
  • A diós töltelékhez:
  • 10 dkg darált dió
  • 2 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 db narancs reszelt héja
  • 0,5 dl 2,8%-os tej
  • A túrós töltelékhez:
  • 12,5 dkg tehéntúró (félzsíros)
  • 2 ek porcukor
  • 2 ek búzadara
  • 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  • mazsola
  • A kenéshez:
  • 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a meleg cukros tejben, majd összekeverjük a tészta többi hozzávalójával, és megdagasztjuk. Ezután lefedjük egy konyharuhával, és félretesszük, amíg a duplájára nem kel.
  2. Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákot összekeverjük a cukrokkal, a reszelt citromhéjjal, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. A diós keverékkel ugyanígy járunk el. A túrót összetörjük, elkeverjük a tojással, a búzadarával és a mazsolával
  3. A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk, és 6 db függőleges sávot vágunk belőle. 2-2-2 csíkra tesszük a töltelékeket, majd összehajtjuk őket. Így kapunk 3-3 rudat, amiket összefonunk, mint a fonott kalácsot.
  4. Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, és a kalácskákat a formába tesszük. További 30 percig kelesztjük letakarva. Ezután lekenjük a felvert tojással, és kb. 30 perc alatt 180 fokon megsütjük.

Megjegyzés

Nem tudtuk eldönteni, hogy milyen töltelékes legyen a kalács, így jutottunk hát kompromisszumra. - mmarta94

Ezek is érdekelhetnek

Friss