Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Végy egy kiló hagymát...

default user icon
MME
Manapság mintha kiment volna a divatból a hagyma. Pedig az egyik legolcsóbb, legegyszerűbben termeszthető illetve beszerezhető, ugyanakkor igen egészséges zöldségünk.

Elődeink még reggel-délben-este ették, karéj kenyérrel, néhány katona szalonnával. Kisebb mennyiségben persze használjuk a hagymát főzéshez, de valódi ízéről elfeledkeztünk. Ódzkodunk tőle, mert olyan erős, a leheletünk is kellemetlen lesz tőle. Így, szegény, gyakorta megfonnyadva végzi a zöldségesláda alján.

Igazán egyszerű, ugyanakkor rafinált, ínyenc ételeket készíthetünk belőle. Hogy minél tovább friss maradjon a hagyma, óvjuk a fénytől, inkább hűvös, sötét helyen tároljuk! (Egészen addig fogyasztható, amíg a közepén meg nem jelenik a zöld szár.)

Néhány apró trükk

- a hagyma szeletelésekor nem könnyezünk, ha előtte néhány percre betesszük a hagymát a mélyhűtőbe… vagy, ha úszószemüvegben vágjuk fel...

- az ecetben vagy vörösborban főtt hagyma könnyen emészthető, ugyanakkor igen ízletes.

- ha a felszeletelt hagymát rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, a hagyma veszít erejéből.

- a felvágott hagyma tovább eltartható, ha a vágási felületét vajjal kenjük be vagy besózzuk, és a hagymát alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben tároljuk.

Egy kiló hagyma - három receptvariáció

Alapművelet – mindhárom recepthez: Tisztítsunk meg 1 kg hagymát, szeleteljük vékony csíkokra, és egy kevés vajban pároljuk meg. Ez a párolt hagyma szolgál kiindulópontként a következő három étel elkészítéséhez.

HAGYMALEVES

Hozzávalók: a fentiek alapján elkészített párolt hagyma - 1,5 l erőleves (lehet leveskockából is) - 1 evőkanál liszt - 10 dkg reszelt sajt - só, bors

Elkészítése: Szórjuk a lisztet az alapműveletnek megfelelően elkészített hagymára, adjuk hozzá a meleg erőlevest, ízlés szerint fűszerezzük, és főzzük 10 percig. Ezután öntsük át egy tűzálló, mély tálba, szórjunk rá reszelt sajtot, tegyük előmelegített sütőbe, és hagyjuk sülni 10 percen át. Nagyon finom pirított zsemlekockával tálalva is!

Francia hagymaleves >>>

HAGYMAFELFÚJT

Hozzávalók: a fentiek alapján elkészített párolt hagyma - 6 tojás - 5 dl tej - só, bors

Elkészítése: Verjük fel a tojásokat, öntsük hozzá a tejet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze az előkészített hagymával. Öntsük alaposan kivajazott sütőformába. A felfújtat „gőzfürdőbe” kell állítani, tehát töltsünk egy tepsibe vizet, állítsuk bele a sütőformát, és 1 órán át mérsékelt tűzön (150 fok) hagyjuk főni.

HAGYMATORTA

Hozzávalók: a fentiek alapján elkészített párolt hagyma - 1 tekercs mélyhűtött leveles tészta - 2 tojás - 1 evőkanál liszt - 2 evőkanál tej - só, bors

Elkészítése: Keverjük össze a tojásokat, a lisztet, a tejet, valamint a fűszereket az alapműveletnek megfelelően elkészített hagymával. Terítsük ezt a masszát a kinyújtott, tepsibe helyezett tésztára, és előmelegített sütőben süssük 30 percig. Salátával tálalva nagyszerű vacsora.

Ezek is érdekelhetnek