Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan legyünk vegák? Hasznos tippek a húsmentes életmódot kezdőknek

default user icon
MME
Számos oka lehet annak, hogy valaki a vegetáriánus táplálkozás mellett dönt. Akármi áll is a háttérben, biztos, hogy a döntés nagy változást jelent majd a szervezetünk számára és befolyással lesz a mindennapi életünkre is. Néhány tanács azoknak, akik ilyen döntést fontolgatnak.

Először azt érdemes megnézni, hogy miért akarunk vegetáriánussá válni. Ez azért fontos, mert már a tervezésnél jó tudni, hogy az új életmódra való áttérés közben mennyire lesz fájó a hús hiánya.

Azért vagyok vega, mert...

Van, aki valamilyen egészségügyi probléma miatt dönt így, van, aki pedig azért, mert a személy, aki otthon főz, kijelenti, hogy mától fogva vegetáriánusok leszünk és kész.
Szerencsére a legtöbben önszántukból határozzák el, hogy hosszabb, vagy rövidebb időre, esetleg örökre felhagynak a húsevéssel. De az ő döntésüknek is számos mozgatórugója lehet.

Dönthetnek például vallási okokból. A buddhizmusban nem tiltott a húsevés, viszont az erőszak, a sérülések okozása igen, ezért van, hogy nem is igen esznek húst. Úgy tudom, hogy még a buddhisták is megehetik azokat a halakat, amiket kormoránnal, vagy vidrával ejtettek el. A hinduizmus irányzataiban nincs ilyen tanítás, ezért az indiai konyha tartalmaz húsos fogásokat is.

Vannak, akik egészségesebbnek gondolják a vegetáriánus étkezést. Az ő esetükben már jobban fennáll annak a lehetősége, hogy hiányozni fognak nekik a húsételek. Néhányan lelkiismereti okokból választják a vegetarianizmust, mert nem akarják, hogy jóllakottságuk ára egy állat élete legyen. Rájuk szintén állnak a fentiek, nekik nehezebb lesz az áttérés.

A legfontosabb, hogy ez a döntés az ember saját döntése legyen, és ne valaki más kényszerítse rá. Persze, ahol mindkét szülő vegetáriánus, ott valószínűleg a gyerek is az lesz. Máig nincs tudományos bizonyítéka annak, hogy ez árt, vagy használ-e a fejlődő szervezetnek, de az semmiképpen sem jó, ha valaki helyesnek gondolt elképzeléseit másokra is ráerőltetné. Így születnek csupa jószándékból olyasmik, mint a vegetáriánus kutyatartás .

VEGETÁRIÁNUS ÉTELEK SZÍNESEN, VÁLTOZATOSAN >>>  
Árthat-e a vegetáriánus étkezés az egészségnek?

A vegetáriánus étrendet sokan egészségesebbnek tartják, mint a húsosat. Annyi biztos, hogy a vegetáriánus étrend esetében általában alacsony a koleszterin, a zsír és a telített zsírsav bevitele, ami biztosan csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
Hiba lenne azonban egyenlőségjelet tenni az egészséges táplálkozás és a vegetarianizmus közé. Vajjal, tejszínnel, finomított cukorral és liszttel is tudunk ártani a szervezetünknek.

7 ÉLELMISZER, AMIT VEGÁNNAK HITTÉL, PEDIG NEM AZ! >>> 
A vegánizmus szintjei

A vegetarianizmusnak több fajtája is van. Húst általában egyik vegetáriánus sem eszik, bár egyes irányzatok (szemi-vegetarianizmus) a hal, sőt olykor a csirke esetében is kivételt tesznek. Lakto-ovo vegetarianizmusnak nevezzük, ha valaki tejet és tojást is fogyaszt. Vannak olyan vegetáriánusok, akik se tejet se tojást nem esznek, a vegánok pedig, akik a vegetarianizmus legszigorúbb irányzatát képviselik, egyáltalán nem esznek meg semmit, ami az állatoktól származik, még a mézet sem. Ők kizárólag növényeken élnek, és azokat is minél kevésbé feldolgozott formában igyekeznek magukhoz venni.

Mit együnk hús helyett?

Akármelyik utat választjuk is, az új étrendünk esetében fokozottan oda kell figyelni a fehérje, a vas, a kálcium és a B12 vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére.

A húsban lévő fehérje tartalmazza az összes fajta aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van. A vegetáriánusoknak viszont ugyanezt több forrásból kell összeszedniük. Ez egyáltalán nem nehéz, csak tudni kell, miket fogyasszunk a teljes fehérjepaletta megszerzéséhez.

Jó fehérjeforrások a diófélék, az olajos magvak, a hüvelyesek és a gabonafélék. A bab például nagyon gazdag forrása a lizin nevű aminosavnak, ellenben kevés benne a kéntartalmú aminosav, például a cisztein. A gabonafélékkel éppen fordított a helyzet. Ha valaki tehát eszik egy tál rizst fekete babbal, akkor kiegyensúlyozott volt az aznapi fehérjebevitele.

A szója szinte teljes értékű fehérjeforrás, és a belőle készített tofut, meg egyéb húspótlókat sok vegetáriánus kedveli. Itthon azonban sokan kicsit gyanakodva tekintenek rá, mert a tengerentúlon lévő szójaföldeken túlnyomó részt genetikailag módosított fajtákat találunk. Ezekről ugyan még nem tudható, hogy ártalmasak-e, de sajnos, aki jobb félni, mint megijedni alapon tartózkodna a fogyasztásuktól, az a nálunk megvásárolható szójatermékek esetében nem mindig lehet benne biztos, honnan származik az alapanyag.

HÚSMENTES konyha - változatosan

Azok, akiknek hiányzik a hús, meglepődnek majd, hogy kedvenc ételeik nagy része könnyen elkészíthető hús nélküli változatban is. Ők, az első hetekben, ha tehetik, fizessenek be valamelyik vegetáriánus ételszállítóhoz. Ma már sok ilyen van, és amellett, hogy megkönnyíti a kezdést, még ötleteket is kaphatnak a jövőre vonatkozólag.

A másik tipp számukra, hogy nézzenek körül egy szupermarket mélyhűtőpultjaiban. Meglepően nagy a választék zöldségfasírtból, vega lasagnákból, húsmentes pizzákból és egyéb olyan ételekből, amikre korábban talán fel sem figyelt. Téved, aki attól tart, hogy ezentúl majd kénytelen lesz állandóan a salátát és a párolt zöldséget váltogatni.

Számtalan kifejezetten vegetáriánus szakácskönyv és blog is létezik, de a nagy receptoldalakon, szintén találhatunk sok-sok nagyon finom vega receptet is .

GYÖNYÖRŰEK, EGÉSZSÉGESEK ÉS VEGÁK - 7 SZEXI SZTÁR AKI NEM ESZIK HÚST >>> 
Itt összegyűjtöttük a vegán konyha legkedveltebb alapanyagait >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss