Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vegetáriánus vagy? Akkor a vaspótlás számodra kötelező!

Fáradtnak érzed magad, fáj a fejed és sápadt vagy? Akkor előfordulhat, hogy a tested csupán azt jelzi, hogy némi vasutánpótlásra van szüksége. Mutatjuk, hogyan csináld!

Szervezetünk működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem a vas, ezért bevitele a szervezetbe elengedhetetlenül szükséges. Vasra főleg a vérképzéshez és az oxigénszállításhoz van szükség, de a sejtosztódásban és a sejtmegújulásban is fontos szerepet tölt be. A vashiány még napjainkban a fejlett országokban is gyakori probléma, ami akkor jelentkezik, ha nem megfelelő a szervezet vasellátottsága.

Miért alakul ki vashiány a szervezetünkben?

1. Kevés a vasbevitel a táplálékkal

Ez akkor fordulhat elő, ha vegán vagy vegetáriánus diétát követsz, fogyókúrázol, vagy egyszerűen hiányosan táplálkozol.

2. A bevitt vas nem szívódik fel

Ezt okozhatják felszívódási zavarok, krónikus gyulladásos betegségek, de egyes ételkomponensek, valamint gyógyszerek is gátolhatják a vas felszívódását.

3. Megnő a szervezet vasigénye és nem lesz elég az addigi bevitel

A szervezet vasigénye fokozódik gyors testi fejlődés (pl. gyermek- és serdülőkor), terhesség, vagy szoptatás idején, valamint intenzív tartós sporttevékenység esetén.

4. Fokozott vasvesztés

Ezt okozhatja bármilyen eredetű vérzés, menstruáció, véradás, aranyér, bármilyen gyakori vérzés (pl. orrvérzés) és művesekezelés is.

Milyen hatással van táplálkozásunk a vasszükségletre és a vasbevitelre?

Vasszükségletünk jelentős részéhez jutunk hozzá a vörös húsok (marha- és disznóhús, máj, belsőségek) fogyasztásával, mivel ezek tartalmazzák a könnyen és jól felszívódó, úgynevezett hem-vasat. A fehér húsok (szárnyasok, halak) vasban jóval szegényebbek a vörös húsoknál. A növényi eredetű élelmiszerek, zöldségek, saláták (paraj, brokkoli, petrezselyemzöld) szintén tartalmaznak vasat, ám ebből szervezetünk nagyon keveset képes hasznosítani, mivel a növényekben fellelhető úgynevezett “nem-hem vas” nagyon rosszul szívódik fel. Vegán és vegetáriánus diétát tartók közt ezért gyakran fordul elő vashiány, mely vaspótlás nélkül vashiányos vérszegénységig súlyosbodhat.

Tipp vegetáriánusoknak:Mivel a C-vitamin némiképp elősegíti a növényi eredetű táplálékban található vas felszívódását, étkezés közben célszerű a citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút) frissen préselt levét, illetve zöldpaprikát fogyasztani. A fekete teát kerüljük, mert a benne lévő tein gátolja a vas felvételét!

Mik a vashiány tünetei?

A vashiány tünetei: fáradtság, fáradékonyság, levertség, koncentrálási zavarok, fejfájás, sápadtság, szédülés, betegségekre való fogékonyság, hajhullás, körömeltérések. Ezek mellett–amennyiben nem történik megfelelő vaspótlás–a vashiány vashiányos vérszegénység kialakulásához vezet, amikor már a vérképzés is károsodik.

Hogyan előzzük meg és hogyan kezeljük a vashiányt?

A vashiányt szájon át szedhető vaspótlással („vastablettával”) tudjuk megelőzni, és ugyanígy lehet rendezni a már kialakult vashiányt is. Így a vitaminok mellé érdemes vastablettát is beszerezni az egészséged érdekében, főleg akkor, ha csak és kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztasz! De nem mindegy, milyen készítményt választasz vaspótláshoz, mivel a táplálék-kiegészítők, különböző multivitaminok, szirupok nem tartalmaznak elegendő vasat. Ezért vaspótlás céljából patikában recept nélkül kapható gyógyszerkészítményt érdemes választani, melynek kellő elemi vastartalma van (100 mg elemi vas).

5 ÉTEL, AMIT SZINTE KÖTELEZŐ FOGYASZTANOD, HA VEGA VAGY>>> 

KIMERÜLT VAGY? PÓTOLD A VASAT 9 HATÁSOS RECEPTTEL>>> 

VASHIÁNY: MIÉRT FONTOS A VAS?>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss