Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vegetáriánus menü karácsonykor - egyszerűbb, mint gondolnád!

A karácsony közeledtével összegyűlik a család apraja-nagyja, ami sokszor nagyobb erőpróba elé állítja a háziasszonyokat, mint amihez szokva vannak. Főleg akkor, ha olyan vendégei is érkeznek, akik valamilyen ételintoleranciával küzdenek vagy adott esetben vegetáriánusok, vegánok.
Leves, előétel

A legtöbb család ünnepi menüjében valamilyen krémleves vagy halászlé szerepel. Ha vegetáriánus a vendégünk, akkor krémleves fronton szinte verhetetlenek vagyunk. Arra kell ügyelni, hogy ne csontlével vagy alaplével engedjük fel a levest és állati eredetű tejszín helyett növényi alternatívák felhasználásával tegyük krémessé. A halászlé kapcsán pedig egy gyors kérdést kell intézni az érintett családtagokhoz, hogy a hal belefér-e még az általuk választott életmódba.

A karácsonyi előételek sorában előkelő helyet foglal el a lazac, ami szintén jó lehet, ha csak a vörös húsok vannak tiltólistán. Ha viszont minden hús és tejtermék kilőve, akkor a – többiek számára tálalt - lazachoz készített bruschetta vagy blini tetejére halmozhatunk egy kevés fűszeres, füstös padlizsánkrémet, céklakrémet is.

Főfogás

Pulyka, hal, bárány. Ezek a leggyakoribb elemei a főfogásnak. Itt nem kell erőltetni azt, ami nem megy, érdemes inkább készíteni egy zöldségekkel töltött majdnem Wellingtont, vagy egy szép töltött padlizsánt, amihez kevés kápiakrémet is kínálhatunk. A köretek a legtöbb esetben átmennek a szűrőn, maximum a pirított krumpli alá ne vajat és zsírt tegyünk, hanem olíva olajjal készítsük el. A párolt zöldségeknél is egy kis figyelemmel teljesen vegabiztosak lehetünk, szintén arra ügyeljünk, hogy állati eredetű alapanyag ne kerüljön felhasználásra.

Vegetáriánus receptek
Desszertek

A karácsony legérzékenyebb pontja a desszert. Nincs vége a világnak, ha lekozmál a halászlé, de ha nem sikerül a bejgli vagy szalonnás lesz a zserbó, akkor bizony elhalványodnak a fények a fán. Éppen ezért, ha állati eredetű alapanyagok felhasználása nélkül kell a klasszikusokat megsütni, célszerű egy főpróbát tartani, hogy az esetleg megváltozott anyaghányad és az új alapanyagok mellett hogyan viselkedik a tészta, milyenné válik a süteményünk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss