Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Datolyakrémes torta

60 perc
bonyolult
költséges
14 adag
Hozzávalók
  • Piskóta:
  • 36 dkg búzaliszt (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 20 dkg kakaópor
  • 15 dkg eritrit (lehet sima kristálycukor is)
  • 1,8 dkg sütőpor
  • 1,5 tk szódabikarbóna
  • 3,5 dl növényi tej (lehet sima tej is)
  • 1 db citrom leve
  • 9 ek étolaj
  • Datolyakrémes réteg:
  • 2 zacskó vaníliás pudingpor
  • 1 liter növényi tej
  • 1 db narancs héja
  • 10 dkg datolya
  • 1-2 tk rumaroma
  • 1 tk agar agar por
  • eritrit (vagy kristálycukor)
  • Gyümölcsréteg:
  • 1 üveg gyümölcslekvár (cukormentes szeder, áfonya vagy meggylekvár)

Elkészítés

  1. A piskótához külön-külön összekeverjük a száraz majd a nedves alapanyagokat, ha ezzel megvagyunk akkor fakanállal összekeverjük a kettőt, 10 perc pihentetés után tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük. Mielőtt kivennénk a végezzünk tűpróbát a piskótán. Ha elkészült vegyük ki és hagyjuk hűlni.
  2. A datolyát, ha szükséges kimagozzuk, majd alaposan megmossuk a naranccsal együtt. A pudingot a tasakon található előírás szerint megfőzzük tejjel és az eritrittel vagy cukorral. A datolyát és a narancs reszelt héját egy turmixgépbe vagy aprítógépbe tesszük, hozzáöntünk 2-3 decit a pudingból, beletesszük a rumaromát és alaposan turmixoljuk össze. Az így kapott masszát hozzákeverjük a maradék pudinghoz.
  3. A tortát a tortaformából óvatosan kivesszük, egy cérna segítségével óvatosan kettévágjuk. Az alsó réteget visszatesszük a tortaformába, elkenjük rajta a lekvárt, majd ráhelyezzük a felső piskóta réteget. Az 1 teáskanál agar agar port 1 deci hideg vízben elkeverjük, felforraljuk és folyamatosan kevergetve a forrástól számítva 1 percig főzzük, majd hozzákeverjük a datolyás-vaníliakrémhez, és megkenjük vele a piskótát. A tortát a megpucolt narancs szeleteivel is díszíthetjük. A tortát a hűtőbe tesszük néhány órára, de akár az egész éjszakára.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss