4-4,5 dl zabtej (én otthon készített zabtejet használtam)
120 g kristálycukor
Csipet só
100 g margarin
Töltelék:
80 g porcukor
300 g darált mák
5 dl zabtej
4 ek búzadara
4 ek kristálycukor
1 citrom reszelt héja
Házi zabtej (1 l):
80-100 g zabpehely (1 mérőcsészényi)
Kb. 9 dl víz (amennyi szükséges a felöntéshez – hogy meglegyen az 1 l)
1 csomag vaníliás cukor (20 g)
1-2 ek cukor
Elkészítés
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük majd hozzáadjuk a margarint, amelyet eldolgozunk a tésztában. Ezután keverjük hozzá az egy kanál cukorban és kb. 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztőt majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet. Kb. 5-7 percig dagasztjuk majd egy órát meleg helyen kelesztjük.
A töltelékhez a búzadarát a kristálycukorral a zabtejben felfőzzük majd hozzáadjuk a darált mákot, cukrot és a citromhéjat. Csomómentesre keverjük.
A tésztát 4 részre (vagy 3) osztjuk, mindegyiket tégalalap alakúra és kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és felcsavarjuk majd tepsibe helyezzük. Sütés előtt kb. negyed órát pihentetjük még a kalácsokat. 200°C-on 20-30 percig sütjük (alul felül sütés – amíg nem kezd pirulni).
A házi zabtejhez szükség van egy turmixgépre (de igazából egy botmixer is megteszi). A zabpelyhet a cukrokkal és kb. 4 dl (2 pohár) vízzel trumixgépbe helyezzük és 1,5-2 perc alatt letumixoljuk majd enyhén lyukacsos anyagon keresztül (pl. tüll) átszűrjük. A sűrű “tejet” felöntjük a maradék vízzel. Fogyasztáselőtt ajánlott alaposan felrázni. A maradék zabot (zabkását) el elehet fogyasztani, mert nagyon finom és egészséges.