Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vegán mákos kalács

90 perc
rafinált
átlagos
10 adag
Hozzávalók
  • Kelt tészta:
  • 750 g liszt
  • 1 kocka élesztő (42 g)
  • 4-4,5 dl zabtej (én otthon készített zabtejet használtam)
  • 120 g kristálycukor
  • Csipet só
  • 100 g margarin
  • Töltelék:
  • 80 g porcukor
  • 300 g darált mák
  • 5 dl zabtej
  • 4 ek búzadara
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • Házi zabtej (1 l):
  • 80-100 g zabpehely (1 mérőcsészényi)
  • Kb. 9 dl víz (amennyi szükséges a felöntéshez – hogy meglegyen az 1 l)
  • 1 csomag vaníliás cukor (20 g)
  • 1-2 ek cukor

Elkészítés

  1. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük majd hozzáadjuk a margarint, amelyet eldolgozunk a tésztában. Ezután keverjük hozzá az egy kanál cukorban és kb. 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztőt majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet. Kb. 5-7 percig dagasztjuk majd egy órát meleg helyen kelesztjük. A töltelékhez a búzadarát a kristálycukorral a zabtejben felfőzzük majd hozzáadjuk a darált mákot, cukrot és a citromhéjat. Csomómentesre keverjük. A tésztát 4 részre (vagy 3) osztjuk, mindegyiket tégalalap alakúra és kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és felcsavarjuk majd tepsibe helyezzük. Sütés előtt kb. negyed órát pihentetjük még a kalácsokat. 200°C-on 20-30 percig sütjük (alul felül sütés – amíg nem kezd pirulni). A házi zabtejhez szükség van egy turmixgépre (de igazából egy botmixer is megteszi). A zabpelyhet a cukrokkal és kb. 4 dl (2 pohár) vízzel trumixgépbe helyezzük és 1,5-2 perc alatt letumixoljuk majd enyhén lyukacsos anyagon keresztül (pl. tüll) átszűrjük. A sűrű “tejet” felöntjük a maradék vízzel. Fogyasztáselőtt ajánlott alaposan felrázni. A maradék zabot (zabkását) el elehet fogyasztani, mert nagyon finom és egészséges.

Ezek is érdekelhetnek

Friss