A vegán császármorzsa elkészítéséhez a megmosott mazsolát a rumba áztatjuk. A tálba szitált lisztet elvegyítjük a sütőporral. Hozzáadjuk a cukrot, majd robotgép habverőjével alacsony fokozaton belekeverjük a szójaitalt és a szódát.
A meghámozott almákat a magház eltávolítása után nagyon vékonyan felszeleteljük, és a szeleteket a tésztamasszába forgatjuk.
Egy nagy serpenyőben vagy palacsintasütőben felforrósítunk 2 ek margarint. Egyenletesen rátöltjük az almás tésztamasszát, és közepes tűzön hagyjuk megszilárdulni. Ezután két villa segítségével nagy darabokra szabdaljuk, majd a darabokat átfordítjuk. A maradék margarint a serpenyőbe tesszük és habzásig melegítjük. A nagy smarnidarabokat összeforgatjuk a porcukor felével és a mazsolával, majd a villákkal falatnyi darabokra tépjük és megpirítjuk.
Végül a császármorzsát adagonként kistányérokra halmozzuk, és megszórjuk a maradék porcukorral. Tetszés szerint citromfűvel díszítjük. Almaszósszal tálaljuk.