Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Éltető vega székelykáposzta: húsmentes fogás, amit ki kell próbálnod!

A székelykáposzta - vagy ahogy máshol ismerik - a székelygulyás a hagyományos magyar gasztronómia egyik erős bástyája. Nevével ellentétben nem székely étel, hanem a 19. század elején egy pesti vendéglőből indulva hódította meg a hagyományos ízek szerelmeseinek a szívét.

Az étel nevében a székely jelző valójában Petőfi Sándor barátjára, Székely Józsefre vonatkozik, aki egy késői vacsorán hirtelen ötlettől vezérelve összeöntette a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és a sertéspörköltet a vendéglőben. Egy másik legenda szerint az Arany Sas fogadó vezetőjét Székely József tudatosan kereste meg és kérte fel arra, hogy kísérletezze ki ezt a fogást. A siker mindenesetre azonnali volt: Petőfi Sándor állítólag rendszeresen kérte és fogyasztotta az általa székelygulyásként emlegetett ételt.

Az éltető vega székelykáposzta a nagymúltú fogás modern és egészséges reinkarnációja, amiben szejtán vagy szója váltja ki a múlt századi recept állati eredetű összetevőit. A székelykáposzta ezzel a frissítéssel folytatja diadalmenetét a 21. században, anélkül, hogy az ízélmény vagy a tápérték csorbulna. 

ÍME A VEGA SZÉKELYKÁPOSZTA PONTOS RECEPTJE >>> 

A magyar konyhában még nem elterjedt a búzahús, vagy más néven a szejtán használata. A búzahús alapanyaga alapvetően a búzasikér, azaz a gabonafehérje. 

Leginkább a vegetáriánus és vegán konyha használja a hagyományos húsos ételek elkészítéséhez. A búzahús lényegében ugyanúgy használható, mint a hús. Meg lehet főzni pörköltnek, lehet leveles tésztába tölteni, ki lehet rántani vagy pácolni és meggrillezni. Ha úgy ízesítjük, ahogy a húsokat, akkor lényegében ugyanazt az ízvilágot kapjuk, hiszen a sikérnek nincs meghatározó íze.

Az egyetlen hátránya, hogy a gluténra érzékenyek nem fogyaszthatják. Na de hol lehet beszerezni vagy hogy lehet megcsinálni ezt az ételt? Előre elkészített, becsomagolt szejtánt lehet vásárolni a különböző bioboltokban, de lehet sikért is vásárolni, és otthon elkészíteni a szejtánt.  

A meleg étel nélkülözhetetlen az életben maradáshoz, ezért napi 3000 adag étellel segítjük a rászorulókat országszerte. Édességet, gyümölcsöt is igyekszünk biztosítani számukra, hiszen a finom, egészséges táplálék nemcsak a testet, de a lelket is táplálja, erre pedig talán még inkább szükségük van! 

Az Étel Élet. A Te segítségeddel adjuk.

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL A HALAVÁT, AZ INDIAI BOLDOGSÁGPUDINGOT >>> 
ZÖLDBORSÓPÖRKÖLT ÖRÖMMEL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss