Hús nélkül is finom: vega burger répás lencsefasírttal, ami mártogatóssal vacsorára is tökéletes

A zöldségfasírtokban az a jó, hogy bármiből elkészíthetőek, a fűszerezésük is kedvünkre változhat, és mégis mindegyik isteni finom. Mártogatóssal kínálva tökéletes vacsora, de akár vega burger is készíthető belőlük!

A tócsni is egyfajta zöldségfasírtnak tekinthető, de nem csak krumpli lehet ennek a fogásnak az alapja. Zöldségfasírtot készíthetünk például cukkiniből, répából, csicseriborsóból, babból vagy lencséből is. Kiváltképp egészséges, ha kerül bele valamilyen hüvelyes is, ugyanis azoknak magas a fehérje- és rosttartalma, emellett kiváló vitaminforrások.

A zöldségfasírtot ehetjük párolt rizzsel, sült krumplival, de akár önmagában, egy fűszeres-joghurtos mártogatóssal kínálva is fenséges, ebédre és vacsorára is tökéletes. Sőt a zöldségfasírtot, akár a klasszikus húsgolyót (vagy vagdaltat) fogyaszthatjuk főzelékek feltéteként vagy szendvicsekben, esetleg lehetnek egy vega burger részei, mint a Vidék íze remek receptjében.

Így készül a vega burger répás lencsefasírttal, íme a recept!

Hozzávalók:

A lencsefasírthoz:

  • 40 dkg konzerv lencse (vagy 20 dkg megfőzve)
  • 4 db sárgarépa
  • 10 dkg csicseriborsóliszt
  • 2 marék dió
  • 1 db citrom leve
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • fél teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 csipet őrölt csili (elhagyható)
  • bors
  • olívaolaj

A szószhoz:

  • 8 evőkanál vegán majonéz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. Megtisztítjuk, felkarikázzuk a sárgarépát, és kevés sós vízben puhára pároljuk. A lencsekonzervet vagy a főtt lencsét lecsepegtetjük. Egy tálban vegyítjük a liszttel, a citromlével, a puha répával, majd botmixerrel simára turmixoljuk.
  2. A diót durvára vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk, mindezt beleforgatjuk a lencsés masszába. Végül ízlés szerint sóval, borssal, római köménnyel, csilivel fűszerezzük, jól elkeverjük. Fasírtokat formázunk.
  3. Sütőpapírral bélelt, olívaolajjal megkent tepsire fektetjük őket, és 200 Celsius-fokonon 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Félidőben megfordítjuk a fasírtokat, hogy mindkét oldaluk megpiruljon. 
  4. A szószhoz a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, áttörjük, és alaposan elkeverjük a majonézben a citromlével, majd ízlés szerint sózzuk. Vágott káposztával, friss zöldségekkel tálaljuk, igény szerint teljes kiőrlésű vagy gluténmentes zsemlében.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss