Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Védekezzünk antioxidánsokkal!

Mit is jelent az idegen szavak szótára szerint „oxidálódás ellen védő anyag”, s miért olyan fontos egészségünk megőrzéséért? Szervezetünkben úgynevezett szabad gyökök szabadulnak fel, és stabil, egészséges molekulákhoz kapcsolódva azokat károsítják, újabb szabad gyököket szabadítva fel. Az antioxidánsok „védőpajzsként” működnek ezen ártalmas folyamat ellen. Változatos, nyers zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozással tehetünk a legtöbbet.

A szabad gyökök az anyagcsere-folyamatokban, ultraibolya és röntgensugárzás hatására termelődnek, és bizonyos körülmények – például tartós légszennyezettség, betegség vagy dohányzás – is elősegítik a termelődésüket. A folyamat kicsit olyan, mint a rozsdásodás. Szervezetünk egész életünk folyamán ki van téve a szabad gyökök által okozott károsodásnak, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

A szabad gyökök elősegítik a sejtek öregedési folyamatát, nagy szerepet játszanak többek között a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, a májbetegségek, a daganatos és a bőrgyógyászati megbetegedések kialakulásában. Környezetünk és életmódunk megváltozása miatt az antioxidánsokra manapság fokozottan ajánlott odafigyelnünk.

Természetesen

Napjaink étrendjét a túlzott mértékű zsír-, cukor- és húsfogyasztás jellemzi, kevés gyümölcs és zöldség kerül az asztalunkra. (zöldség és gyümölcs témában itt mindent megtaláltok >>>) Pedig az antioxidánsok ezekben találhatók meg természetes formájukban. A legfontosabbak közülük az E- és a C-vitamin, a karotinoidok, a (bio)flavonoidok, a szelén, a magnézium, a cink és a réz. Ha ezek együtt jutnak a szervezetbe, áldásos hatásuk erősebb, mint ha egyenként vesszük magunkhoz az összetevőket.

Friss, nyers (és lehetőleg vegyi anyagokkal nem kezelt) zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrenddel biztosíthatjuk az antioxidánsok szükséges jelenlétét szervezetünkben. A vitaminok és a nyomelemek alapvetően befolyásolják a védelmi rendszer működését.

Mesterségesen

A nem megfelelő étrend és a modern élelmiszeripari technológia miatt sajnos sokan rászorulnak a mesterséges antioxidánsokra, amelyeket ma már étrend-kiegészítők formájában veszünk magunkhoz. Mert ha egyhangú táplálkozásunkkal nem tudjuk biztosítani a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges antioxidánsokat, megfelelő készítményekkel pótolhatjuk is azokat. A mesterséges körülmények között előállított tabletták és oldatok ma már nagy választékban kaphatók a gyógyszertárakban (ott elsősorban diéta idején pótlásként javasolják), drogériákban. A készítmények a feliratok szerint segítenek a betegségek megelőzésében, óvják bőrünket és semlegesítik a negatív környezeti hatásokat. Ma már olyan is van, hogy a gyártás során antioxidánsokkal egészítenek ki bizonyos élelmiszereket; kapható például szelénnel dúsított kenyér.

Banán-alma turmix

Hozzávalók:
2 jonatán alma
2 banán
6 dl joghurt
1 evőkanál méz
őrölt fahéj
Elkészítés:
A gyümölcsöket meghámozzuk, az alma magházát kiemeljük, húsát nagyobb darabokra vágjuk. A banánt 3-4 centis darabokra vágjuk. A gyümölcsöket turmixgépbe tesszük, 2 percig aprítjuk, majd felöntjük a jégbe hűtött joghurttal. Mézzel és őrölt fahéjjal ízesítjük, majd 2 percig turmixoljuk. Hosszú poharakba öntjük és azonnal fogyasztjuk.

Tavaszi saláta

Hozzávalók:
4 tojás
50 dkg póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
5 evőkanál fehérbor
1 dl zöldségleves (kockából)
1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
1 evőkanál citromlé
15 dkg majonéz
4 db mini paradicsom
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, és meghámozzuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, a fehér és világoszöld részeit kb. 2 cm vastagságúra felszeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük.
Felforralunk 3 evőkanál fehérbort a zöldséglevessel egy lábasban, beletesszük a póréhagymát, és fedő alatt, közepes lángon kb. 5 percig pároljuk. A saját levében hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, a levét felfogjuk és félretesszük. Az olívaolajat összekeverjük a citromlével, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a póréhagymát, és összekeverjük. Négy tányérra szétosztjuk. A tojásokat félbe vágjuk, vagy negyedeljük, és szétosztjuk a tányérokon. A szószhoz a majonézt 2 evőkanál fehérborral, 2 evőkanálnyival a hagyma főzőlevéből és a sáfránnyal összekeverjük. Folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felmelegítjük, de nem főzzük! Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és sóval, borssal ízesítjük. A langyos szószt ráöntjük a tojásokra, és megszórjuk a petrezselyemmel. A mini paradicsomokat krumplihámozóval meghámozzuk úgy, hogy egy hosszú szalag legyen belőlük. Rózsa formájúra tekerjük, és ezekkel díszítjük a salátát.

Vegetáriánus ételek >>>

Keményítő >>>

Gyógyteák >>>

 

Ezek is érdekelhetnek