Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vedd észre, ha nem bírod a tejet! Íme a legtipikusabb tünetek

default user icon
MME
Puffadás, hasmenés, fáradtság? Lehet, hogy tejcukor-érzékenység okozza a panaszaidat!

A laktózintoleranciát, azaz a tejcukor-érzékenységet több, mint 50 évvel ezelőtt ismerte fel az orvostudomány. Ma már a betegség egy egyszerű teszttel fájdalommentesen diagnosztizálható. A tejcukor, azaz a laktóz az állati eredetű tejben és tejtermékekben természetes állapotban, míg más, feldolgozott termékekben adalékanyagként található meg.

Tipikus tünetek

A tejcukrot, vagyis a laktózt a laktáz nevű enzim bontja le a vékonybél nyálkahártyájában, a bélbolyhok felületén. Ha valakinek a szervezetében nincs ilyen enzim, vagy a működése károsodott, akkor a tejcukor továbbjut a vastagbélbe, és az ottani baktériumok bontják le, illetve használják fel.

A bakteriális erjedés gázképződéshez vezethet, ami puffadást, görcsöket okozhat. Az első tünetek – hasmenés, hányás, bőrkiütés, légzési nehézségek – az ital elfogyasztása után azonnal vagy néhány órán belül jelentkeznek.

A szószokban is van belőle!

Annak, aki ebben a betegségben szenved, fokozottan óvatosnak kell lennie. A laktóz ugyanis nemcsak az állati eredetű tejben és tejtermékekben fordul elő, hanem például egyes gyógyszerekben is! Éppen ezért mindig ellenőrizni kell az összetevőket is!

Számos élelmiszer is tartalmazhat jelentősebb mennyiségű laktózt: a késztermékek, fűszerkeverékek, krémek, szószok, zacskós levesek, mártások, salátaöntetetek, továbbá bizonyos húskészítmények (pl. felvágott, párizsi, kenőmájas stb.), édességek és konzervek esetében nem árt az óvatosság.

Amennyiben a laktóz, tejcukor, tej, tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, kaukázusi kefir, sajt, túró, vaj, vajkrém, író, savó, savópor, citopánpor, tejes margarin szavak bármelyike megtalálható a megvásárolni kívánt termék nevében vagy összetevői között, akkor biztos, hogy tejcukor is van benne!

Tájékozódj!

A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban nyilvántartják azokat a termékeket, melyek tejcukormentességét a gyártó szavatolja.

A laktáz enzimet egyébként ma már rágótabletta formájában is be lehet venni - kiküszöbülve ezzel a kellemetlen tüneteket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss