Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vasi hatlapos sütemény

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 2 normál tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag szalalkáli
  • 1 közepes citrom reszelt héja és leve
  • 1 evőkanál rum
  • A krémhez:
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 25 dkg margarin
  • 3 kanál fekete kakaó
  • 2 evőkanál rum
  • A tetejére:
  • vagy porcukrot szitálunk, vagy bevonjuk csokimázzal

Elkészítés

Elkészítés: A krém készítésével kezdjük, így mire a tésztalapok kisülnek, a krém is langyosra hűl. A lisztet a kakaóval összekeverjük, fél liter tejjel kikeverjük, félretesszük. Másik edényben a cukrot karamellizáljuk, majd óvatosan ráöntjük a másik fél liter tejet, főzzük, amíg a cukor lassan feloldódik a tejben. Hozzákeverjük a lisztes tejet, és folytonos keveréssel mérsékelt tűzön sűrűre főzzük, a margarint több részletben elkeverjük benne a rummal, félretesszük. Miközben a tésztát készítjük párszor átkevergetjük.

A tésztához a margarint összemorzsoljuk a liszttel és a cukorral. A szalalkálit feloldjuk a tejben, és hozzáadjuk a tésztához a tojásokkal, a citrommal és a rummal. Összegyúrjuk, kb. 10 percig pihentetjük a deszkán. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tésztát 6 részre osztjuk, majd egyenként 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, sütőpapírral fedett tepsi hátán vagy sütőlemezen egészen világosra sütjük kb. 10-11 perc alatt. A lapokat a sütés előtt sűrűn megszurkáljuk villával, hogy ne púposodjon a tészta. (A sütés közben a szalakálitól ammónia gáz illata érződik, de ez elillan, a végeredményt nem befolyásolja.)

A kihűlt lapokat a langyos krémmel megtöltjük, 1 éjszakát hideg helyen pihentetjük, hogy a lapok átpuhuljanak. Másnap az egyenletlen széleket levágjuk, porcukorral megszitáljuk, hosszúkás szeletekre vágjuk.

Ha csokimázat készítünk a tetejére, akkor a töltés után azt is kenjük rá mielőtt pihentetnénk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss