Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vasi hatlapos sütemény

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A krém készítésével kezdjük, így mire a tésztalapok kisülnek, a krém is langyosra hűl. A lisztet a kakaóval összekeverjük, fél liter tejjel kikeverjük, félretesszük. Másik edényben a cukrot karamellizáljuk, majd óvatosan ráöntjük a másik fél liter tejet, főzzük, amíg a cukor lassan feloldódik a tejben. Hozzákeverjük a lisztes tejet, és folytonos keveréssel mérsékelt tűzön sűrűre főzzük, a margarint több részletben elkeverjük benne a rummal, félretesszük. Miközben a tésztát készítjük párszor átkevergetjük.

A tésztához a margarint összemorzsoljuk a liszttel és a cukorral. A szalalkálit feloldjuk a tejben, és hozzáadjuk a tésztához a tojásokkal, a citrommal és a rummal. Összegyúrjuk, kb. 10 percig pihentetjük a deszkán. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tésztát 6 részre osztjuk, majd egyenként 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, sütőpapírral fedett tepsi hátán vagy sütőlemezen egészen világosra sütjük kb. 10-11 perc alatt. A lapokat a sütés előtt sűrűn megszurkáljuk villával, hogy ne púposodjon a tészta. (A sütés közben a szalakálitól ammónia gáz illata érződik, de ez elillan, a végeredményt nem befolyásolja.)

A kihűlt lapokat a langyos krémmel megtöltjük, 1 éjszakát hideg helyen pihentetjük, hogy a lapok átpuhuljanak. Másnap az egyenletlen széleket levágjuk, porcukorral megszitáljuk, hosszúkás szeletekre vágjuk.

Ha csokimázat készítünk a tetejére, akkor a töltés után azt is kenjük rá mielőtt pihentetnénk.

Ezek is érdekelhetnek