Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vásárolj vagy készíts? Ilyen az ideális reggeli!

default user icon
MME
Szakértőnk megvizsgált húsz féle reggelit a vajas kiflitől a szalonnás tojásig, és megállapította, hogy tápanyagbevitel szempontjából melyik a legideálisabb reggeli. Megmutatjuk a dobogós helyezéseket és a tiltólistás utolsót.

A reggelinek legalább a 15%-át fedeznie kell a felnőtt ember 2000 kcal-s napi szükségletének. A kérdés csak az: minek az elfogyasztásával jussunk hozzá ehhez a 2-300 kalóriához? Egy táplálkozási szakértő megvizsgált húsz tipikus reggelire fogyasztott ételt. Megmérte, mennyi bennük a zsír, az egészségtelen telített zsírsav és telítetlen transzzsírsav, a cukor, a só és a hasznos tápanyag, majd a kapott értékek alapján 1-től 10-ig osztályozta is a fogásokat. A maximális pontszámot csupán a „felturbózott”, tejjel felszolgált zabpehely érdemelte ki, miközben elégtelent kapott például a franciák kedvenc reggeli péksütije, amely az egész világot meghódította. 

Almás-mandulás zabpehely tejjel 
(359 kcal) 
Jutányos árú összetevőkből gyorsan elkészíthető, egyszerű, de laktató reggeli. A zab jót tesz az emésztésnek, a B-vitamin az idegeknek, a tejben pedig kalcium van. 

Rántotta paradicsommal (215 kcal) 
A tojásban szinte minden létfontosságú tápanyag benne van. A paradicsom jó a rák megelőzésére.

Mézes pirítós (166 kcal) 
A méz ugyan mintegy 180 olyan hasznos anyagot tartalmaz, ami jót tesz a szervezetnek, de sokkal jobb volna magvas kenyérrel enni.

Croissant (229 kcal) 
Nagyon egészségtelen, a sok transzzsírsav miatt is. Ezek emelik a koleszterinszintet, így felelősek az érszűkületért, veszélyesek a szívre és az érrendszerre. Szerveink elzsírosodását is okozzák. Egyes kutatók szerint az Alzheimer-kór kockázatát is növelik. Egy rossz minőségű croissant tehát a legrosszabb választás reggelire. Ezért, ha mindenáron croissant-ra vágysz, készítsd el saját magad, így kikerülheted a rossz minőségű összetevőket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss