Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!

Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá. Cikkünkből megtudhatod, hogyan vásárolj tudatosan és miért érdemes az új, értékteremtő hazai minőségrendszert választanod.

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy hosszasan állt a hűtőpult előtt, mire eldöntötte melyik terméket szeretné megvásárolni. Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azok a termékek, melyeknek nemcsak az ára kedvező, hanem biztonságos és kitűnő minőségű is. 2019-ben indult útjára egy hiteles, szakmailag és tudományosan is alátámasztott tanúsító védjegyrendszer, amely segít a tudatos vásárlói döntésben, a márkatulajdonosok számára pedig egy remek lehetőség, hogy kiemelkedjenek a kínálatból.

Mit is jelent a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer?

A KMÉ olyan új, hazai védjegyrendszer, mely mögött egy egyedülállóan komplex vizsgálati rendszer áll, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálatai állami garanciát biztosítanak. A védjegyrendszer megkülönbözteti a kimagasló minőségű élelmiszereket a kereskedelmi kínálat más termékeitől. A kétszintű védjegyrendszer egymásra épülve, alap- és arany fokozatból tevődik össze. A védjegyet három évig használhatják a gyártók és a forgalmazók, ez alatt az idő alatt is ellenőrzések biztosítják az adott termékek minőségét.

Alapfokozat
Az alapfokozat pályázati úton igényelhető, a védjegyet pedig a sikeres pályázat és a helyszíni tanúsító audit után viselhetik a termékek. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni?

A termékek vizsgálata széles körű. A Nébih szakemberei az alapanyagok ellenőrzésétől, az előállítási folyamatokon keresztül a gyártási technológiát, majd a tárolás körülményeit is ellenőrzik. Ezenkívül kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. Ha az adott termék megfelelt minden előírásnak, a Védjegyjogosult megadja a védjegyhasználati jogot. 

Arany fokozat
Ahhoz, hogy egyes termékek kiérdemeljék ezt a fokozatot, kiemelkedően kell szerepelniük az úgynevezett Termékmustrán, ami egy többlépcsős minősítési folyamat. Első körben a termékek laboratóriumi vizsgálaton esnek át, majd egy szakemberekből és laikusokból álló, majdnem száztagú zsűri bírálja el a termék külső megjelenését, ízét, állagát, illatát. A legjobbak a csúcsbírálatra kerülnek, ahol már kizárólag szakemberek előtt versenyeznek. A Termékmustra a termékek csomagolástesztjével zárul. Fontos szempont, hogy a csomagolás strapabíró, környezet- és felhasználóbarát legyen, és a rajta szereplő leírásnak, a törvényi előírásoknak is meg kell felelnie. 

Milyen termékek kapták meg eddig a védjegyet?

2019. szeptember 27-én, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) ítélték oda a KMÉ arany fokozatát, közel száz termék közül, hét tejfölt előállító, forgalmazó vállalat termékének. 

Azóta a következő termékkör, a tehéntúrók Termékmustrája is lezajlott. Összesen 62 féle hazánkban kapható tehéntúróból, 25 jutott tovább a csúcsbírálatra, közülük kerülnek majd ki az arany fokozatú védjegyet használó termékek.

Hamarosan elérhető védjegyes termékek

A jövőben egyre több védjeggyel ellátott termék lesz megtalálható a boltok polcain, hiszen az új termékleírások száma, azaz a pályázati lehetőségek köre, folyamatosan bővül. 

A KMÉ-védjegyrendszerről és a védjegyes termékekről bővebb információ ITTtalálható.

Ezek is érdekelhetnek

Friss