Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Variációk vaníliafagyival

default user icon
HL
A jó vaníliafagylalt önmagában is tökéletes desszert. Nem komplikált az elkészítése házilag sem, persze a tökéletes eredményhez nem árt fagylaltgépet használni, de igen jó minőségűeket kaphatunk cukrászdákban vagy boltban is, dobozos kiszerelésben. A vaníliafagylalt persze rengeteg édesség alapja vagy kiegészítője is lehet, érdemes belőle mindig otthon tartani!
Végy egy gombóc vaníliafagylaltot!

Igaz, hogy készen is vásárolhatunk vaníliafagylaltot, de ha van fagylaltgépünk, érdemes házilag készíteni, hogy akár különféle desszertekhez használjuk, vagy épp házi fagylaltként kanalazgassuk.

A vaníliafagylalt olyan alapdesszert, ami idénygyümölcsökkel, rumba áztatott mazsolával, más aszalt gyümölcsökkel vagy csokiöntettel, netán egy kis likőrrel meglocsolva tökéletes fagylaltkehely. De jól illik sütemények mellé vagy krémes desszertekhez is, a lehetőségek száma végtelen. Legyen szó piskótakockáról, piskótatekercsről vagy épp muffinról, 1-1 gombóc vaníliafagyi szinte új desszertté teszi. Arról nem is szólva, hogy egy-egy szelet tortát is lehet még fokozni némi vaníliafagylalttal, sőt képviselőfánk vagy profiterol is tölthető vele. Fagyival érdemes jeges turmixokat, shake-eket is készíteni, és ne feledkezzünk meg a jegeskávéról, aminek a lelke a vaníliafagyi.

Ha otthon nekilátunk fagylaltot készíteni, mindenekelőtt szükségünk lesz valódi vaníliarúdra (ezzel nem érdemes spórolni), hisz ettől lesz tökéletes vanília-aromája a desszertnek. Aztán pedig nagyon friss tojássárgájára – ez tényleg fontos, ellenkező esetben veszélyes lehet a saját gyártású fagylalt. Nem árt szem előtt tartani, hogy a fagylalt ízei a hűtés-fagyasztás folyamán sokat tompulnak, ezért ne ijedjünk meg, ha az alapkrém édesebb és intenzívebb, mint mondjuk egy vaníliapuding.

Vaníliafagylalt házilag

Hozzávalók:
5 dl teljes tej (3,5 %-os zsírtartalommal)
6 db nagyon friss tojássárgája
1 dl habtejszín (min. 30%-os zsírtartalommal)
15 dkg porcukor
1 nagyobbacska rúd vanília

Elkészítés: A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, magjait egy éles késsel kikaparjuk. A tejet a cukor felével tapadásmentes lábosba töltjük, hozzáadjuk a cukor felét, valamint a vaníliamagokat és a kikapart rudat is. Felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzhelyről, és legalább 20-25 percet hűlni hagyjuk.
Közben a tojások sárgáit a maradék cukorral kézi habverővel krémesre keverjük. A már kihűlt – és a vaníliarúdtól megszabadított - vaníliás tejhez keverjük egy nagyobb üvegtálban. A tűzhelyen egy nagyobb edényben vizet forralunk, és ennek tetejére tesszük a vaníliás keverékünket. Folyamatos keverés mellett a gőz fölött besűrítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt. Az egészet alaposan elkeverjük, hűlni hagyjuk.
A fagylaltalapot a fagylaltgépbe töltjük, és kifagyasztjuk. Ha elkészült, jól záródó műanyagdobozba adagoljuk, és a mélyhűtőbe tesszük.
Mivel nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, tartósítószert, nem tanácsos hónapokon át tárolni, de 1-2 hétig biztonsággal eltartható -18 fokon.

Ha pedig már rendelkezésünkre áll a saját készítésű vaníliafagylalt, és nem mindet esszük meg azonnal, tényleg érdemes desszertekkel kombinálni.

Adhatjuk különféle gyümölcsös pitékhez, palacsinta vagy brownie mellé, bármilyen csokoládés vagy épp gyümölcsös kevert tésztához, de mártogathatunk bele kekszféléket, babapiskótát, puszedlit is. Egy szelet almás vagy meggyes rétes mellé porciózva pedig maga a tökély.
 
Vaníliafagylalt kerülhet bármilyen triffle, illetve egyéb réteges krémes desszert tetejére, a gyümölcsrizs mellé vagy épp a hideg gyümölcsleves közepére is, de a friss idénygyümölcsökből tálalt gyümölcssaláta is új életre kel vele.

Nevezetes desszertek vaníliafagylalttal

Természetesen vannak olyan legendás kényeztető desszertek, amelyek kifejezetten vaníliafagylalt alapon készülnek. A leghíresebb mind közül az Auguste Escoffier által 1892-93-ban kreált pêche melba – avagy melba őszibarackja. A desszert neve és vélhetően az első receptúrához képest tökéletesített változata néhány évvel később, 1899-ben született a londoni Carlton Szálloda megnyitására időzítve került az érdemesek asztalára, ma is világszerte kedvelt ínyencség, amit házilag is könnyű előállítani.

A cukrászzsenit a kor ünnepelt ausztrál operaénekesnője, Nellie Melba ihlette meg, aki ekkoriban Londonban vendégszerepelt. A desszert pedig nem más, mint cukorszirupban kissé előfőzött őszibarack jókora porciónyi vaníliafagylalttal, hozzá pedig málnapüré. Ez utóbbi aztán melba szószként vált ismertté világszerte. Természetesen ezt a finomságot illendő széles pezsgőspohárban szervírozni. Alulra kerül 1 nagyobb vagy 2 kisebb őszibarack szeletelve vagy félbevágva (természetesen hámozva, mag nélkül), erre jön adagonként 1 jókora gombóc vaníliafagylalt, majd néhány teáskanálnyi cukorral pürésített málna. Aki fokozná az élvezeteket, még egy kiadós adag tejszínhabbal is koronázhatja, enyhén pirított mandulaszeletekkel is díszítheti.

A legegyszerűbb, de talán az egyik legjobb vaníliafagylaltos desszert a dame blanche vagy white lady néven is ismert hűsítő gyönyörűség (egyébként több országban Coupe Dänemark néven kínált finomság). Eredetét sokan szintén az opera világával hozzák összefüggésbe, mégpedig a francia vígopera mesterének, Boieldieu-nek az 1825-ös Fehér asszony (La Dame blanche) című operájával. Talán Escoffier ihletője is ez a darab lehetett. Hogy valóban hozzá köthető-e ez az egyszerűségében is lenyűgözően elegáns és ellenállhatatlan desszert vagy nem, nehéz volna kideríteni. Arról nem is szólva, hogy külön mesét lehetne kanyarítani Dániáról, merthogy német nyelvterületen Coupe Dänemark néven hívják. Egy szintén közkeletű vélekedés szerint Koppenhága szórakozó negyedében született ez a finomság: a Tivoli egyik éttermében már csupán vaníliafagylalt akadt a konyhán, amikor is egy nagyobb társaság desszertet rendelt, és a leleményes séf ebből kreált hirtelen olyasmit, ami aztán hamarosan felkerült a desszertlapra is. Hogy mindez mikor történt és mennyi a valóságalapja? Rejtély.

A lényeg, hogy a magyarul fehér asszonyként fordítható desszert nem más, mint jókora adag vaníliafagylalt, a tetején tejszínhabbal, forró csokoládéöntettel locsolva. Ahogy a csokoládétól kissé megolvad a jéghideg fagylalt, márványos mintázat rajzolódik a kehely tartalmába. Olyan egyszerű, hogy otthon is érdemes kipróbálni!

White lady (vaníliafagylalt csokoládéval)

Hozzávalók adagonként:
2 gombóc vaníliafagylalt
1 evőkanál tejszínhab
1 evőkanál forró csokoládéöntet

Elkészítés: A fagylaltot kehelybe gombócoljuk, a tetejére 1 evőkanál tejszínhabot mérünk, majd meglocsoljuk a csokoládéval. Azonnal tálaljuk.

A vaníliafagylalt nagy kedvencnek számít Európában éppúgy, mint az USA államaiban – ehhez kétség nem fér. Az amerikaiak szempontjából az sem mellékes körülmény, hogy Thomas Jefferson, az USA történelmének 3. elnöke legendásan elkötelezett és lelkes híve volt a vaníliafagylaltnak. Olyannyira, hogy őt tekintik tengerentúli meghonosítójának – a washingtoni Kongresszusi Könyvtár ma is őrzi a Jefferson kézírásával lejegyzett vaníliafagylalt-receptet.

A 20. század közepéről (egészen pontosan 1951-ből) New Orleansból maradt az utókorra egy sokféle formában készített tartalmas recept, amit szintén érdemes otthon is kipróbálni. A névadó, bizonyos Richard Foster a város francia negyedében 2013-ig családi vállalkozásként működő, legendás kreol éttermének, a Brennan’s tulajdonosának barátja, az étterem törzsvendége, de a megalkotója Paul Blangé, az étterem munkatársa volt. A Bananas Foster tökéltes desszert igazán édesszájúak számára.

Karamellizált banán vaníliafagylalttal (Bananas Foster)

Hozzávalók:
4 db érett banán hosszában félbevágva
10 dkg barna nádcukor
5 dkg vaj
½ dl sötét rum
½ dl banánlikőr
1 mokkáskanál őrölt fahéj
4 nagy gombóc vaníliafagylalt

Elkészítés: A cukrot a vajjal és a fahéjjal egy méretes serpenyőben karamellizáljuk, mikor már világosbarna, hozzáadjuk a hosszában félbevágott banánokat, vágott felükkel lefelé. Meglocsoljuk a banánlikőrrel, majd ha a banánok pirulni kezdenek, megfordítjuk, hozzáöntjük a rumot, és néhány percig forraljuk. A banánokat kivesszük a szirupból, minden tányérra 2 félbevágott banánt helyezünk. Rákanalazzuk a vaníliafagylaltot, és kevés sziruppal meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk.
Akinek ez túl édes lenne, kevés citromlét is adagolhat a sziruphoz.

Nem kevésbé közkedvelt banános-fagylaltos desszert a szintén amerikai eredetű banánhajó, eredeti nevén banana split, amely egy leleményes gyógyszerészsegédnek köszönhetően vált világszerte közkedveltté. Az 1904-ből eredeztethető fagylaltdesszert alapja szintén a hosszában félbevágott banán volt – ez a hajóra emlékeztető forma ihlette a desszert elnevezését. Jóllehet ma már sokfelé kínálják, és kizárólag vaníliafagylalttal is igen ízletes, eredetileg 1-1 gombóc eper-, csokoládé- és vaníliafagylalt került a banánhajóra, amit később felváltott a 2 gombóc fagylalt közé porciózott tejszínhab, aminek a tetejére egy szem cseresznyét biggyesztettek, és egyik végét durvára őrölt vagy vágott diófélékkel, másikat finomra aprított gyümölccsel szórtak meg. Kifejezetten tartalmas és látványos desszert.  

Jéghideg fagylalt forrón tálalva

Ha pedig valami nyári különlegességet szeretnénk, a kerti grillezés csúcspontja is lehet, ha alma-, őszibarack- vagy esetleg ananászkarikákat kevés cukorral meghintünk, mindkét oldalukat meggrillezzük, majd egy gombóc vaníliafagylalttal koronázva kínáljuk.

És innen már csak egy lépés a sült Alaszka névre hallgató (sok helyen meglepetés omlettként vagy norvég omlettként is kínált) finomság, ami nem más, mint sült fagylalt. Nem tévedés, ebben a desszertben, ami akár torta nagyságú bombaként is készülhet, a jéghideg vaníliafagylaltot valami forró veszi körül.

A frappáns sült Alaszka nevet megalkotójától, Charles Ranhoffer amerikai séftől abból a jeles alkalomból kapta, hogy 1867-ben az USA-hoz került Alaszka. A desszert nem más, mint piskótalapra (ami lehet korong, lehet hasáb) halmozott fagylalt (legtöbbször mi más is lenne, mint vaníliafagylalt), amit alaposan lehűtenek, majd tojásfehérjéből kevés sóval, cukorral habot vernek, és gyakorlatilag bevonják vele a fagylaltos piskótát. Ez kerül aztán néhány percre a forró sütőbe. Épp csak annyi időre, amíg a tojáshab kissé megpirul. Azonnal tálalandó, izgalmas finomság, ami kívül forró, belül pedig jeges.

Ezek is érdekelhetnek

Friss