Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Variációk krumplifőzelékre: a megunhatatlan kedvenc másképpen

Télen-nyáron gyorsan megfőzheted, pénztárcabarát, nem kellenek hozzá különleges alapanyagok, viszont a fűszerezéssel és feltétekkel ízlésed szerint variálhatod.

Felejtsd el a hagyományos vastag rántást és próbálj ki új változatokat a megörökölt családi recept mellett, hogy a konyhában is trendi legyél. Akár egyszerű hétköznapi vacsorának, akár egy hétvégi sült kísérőjeként készítesz krumplifőzeléket, ügyelj pár dologra, hogy jól sikerüljön a főztöd.


Milyen fajta burgonyából főzd?

Tulajdonképpen bármelyik megfelel. A legjobbak a B jelölésű, enyhén szétfövő, lisztes vagy kissé szappanos állagú fajták.

Bármilyen burgonyát használsz, ne főzd túl, mert ekkor fajtától függetlenül szétesik, és egy kásás főzelék kevésbé gusztusos. A kelleténél hosszabb idejű főzéstől a krumpli értékes C-vitamin-tartalma is kárba vész! Minél apróbbra darabolod a burgonyát, annál hamarabb megpuhul. Ellenőrizd főzés közben, és akkor sűrítsd be, amikor éppen megfőtt.

Mivel ízesítsd?

A vöröshagymát reszeld le, a fokhagymát vágd nagyon finomra.

A fűszerek közül különösen jól illik hozzá a babérlevél, a fehér bors, a pirospaprika, a majoránna és a tárkony. Tehetsz bele kaprot, petrezselymet is. Ne használd egyszerre valamennyit és csak mértékkel adagold a sót!

A savanyú változatba borecetet tehetsz.

Hogyan sűrítsd?

Ne ragaszkodj a hagyományos vastag rántáshoz! Készítsd vékonyabbra kevesebb zsiradékkal és liszttel, vagy térj át a habarásra. Ehhez a laktózmentes tejföl is megfelel. 

Ha gluténérzékeny van a családban, iktasd ki a habarásból a lisztet! Tökéletesen elegendő, ha a tejfölt összevered 2-3 ek burgonyás főzővízzel. (Ettől nem fog összecsomósodni.)

Amennyiben egyáltalán nem szeretnél habarást, vegyél ki pár szem burgonyát, pürésíts botmixerrel, és ezt használd a sűrítéshez.

Milyen feltéttel kínáld?

A krumplifőzelék önmagában vagy köretként is fogyasztható, de ha főételnek szánod, koronázd meg egy feltéttel. Ez lehet tükörtojás, főtt vagy sült virsli, ropogósra pirított sonkaszelet, saját zsírján sült kolbász, fasírt, sült oldalas vagy akár pirított póréhagyma.

BURGONYAFŐZELÉK recept >>> 

KRUMPLIFŐZELÉK, ahogy a Buday készíti >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss