Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus vagy muffinformában sült: a vargabéles mindenhogy fenomenális!

A vargabéles igazi klasszikus, ami minden időben megállja a helyét, főleg akkor, amikor röpködnek a mínuszok, s az ember valami igazán tartalmas, melengető finomságra vágyik. A kolozsváriak kedvence süteménye nem véletlenül futott be nagy karriert, hiszen minden adott benne, hogy egy életre a rabjai legyünk. A vargabéles elkészítésének számtalan módja ismert, az összetevőkön és az elkészítés módján kedvünk szerint változtathatunk.
A túró a lelke mindennek

A vargabéles akkor a legfinomabb, ha szaftos és ezt semmi mással nem lehet elérni, csak azzal, ha kellő mennyiségű túrót teszünk bele. A túró mennyiségén kicsit lehet csalni, ilyenkor ricottával, görög joghurttal, mascarponéval vagy épp egy kis tejföllel lehet elkeverni. A német illetőségű bolthálózatokban olykor kapható krémtúró pedig egyenesen tökéletes választás, ha szaftos, tartalmas, jó állagú vargabélest szeretnénk készíteni. Ha nincs krémtúró, de selymes és krémes tölteléket szeretnénk, akkor érdemes a túrót egy sűrű fémszitán átpasszírozni és úgy elkeverni a sajtkrémmel vagy a tejföllel.

Klasszikus vargabélesrecept >>>  

Tésztakérdés

Az eredeti recept szerint a vargabéles szalagokra vágott nyújtott, gyúrt tésztából készül. A frissen gyúrt tészta helyett nyugodtan használhatunk széles metéltet, de fodros nagykockát, lebbencstésztát vagy a menzák konyhái által olyannyira kedvelt cérnametéltet is megtehetjük a vargabélesünk alapjának. A lényeg, hogy a tészta és a túró kellemes egységet tudjon alkotni, ne legyen sok az üresjárat, ne legyen hézagos a töltelék, azaz a különféle csöves tésztákat nem érdemes a vargabéleshez elhasználni. Ha van időnk és kedvünk házi tésztát készíteni, akkor egy családi adaghoz érdemes legalább 2-3 tojásból tésztát készíteni, a kinyújtott tésztát pedig pizzavágóval vagy derelyevágóval ujjnyi csíkokra metélni.



Gazdagon az igazi

A vargabéles fűszerezése nem csak a túrókrémbe kevert vaníliával történhet, hanem a krémet számtalan más módon is ízesíthetjük. A leggyakrabban mazsolával szokás gazdagítani, de bármilyen más, nem túl savanyú aszalt gyümölcs is jó helyen van benne. Ha aszalt gyümölccsel készítjük, akkor a felhasználás előtt érdemes a gyümölcsöt legalább egy fél órára langyos vízbe áztatni, majd alaposan kinyomkodva a krémhez adni. A víz helyett természetesen használhatunk vodkát, rumot, konyakot vagy akár gyümölcslikőrt is. Az aszalványok mellett kandírozott narancs- vagy citromhéj is kerülhet bele, illetve darált csonthéjasokkal is tehetünk a krémbe. Ez utóbbi főleg akkor hasznos, ha kicsit túl hígnak ítéljük a túrós masszát, bár általában a sütés végére a tészta szépen magába szívja a felesleges nedvességet.

Tipp

A muffinformában sütött vargabéles nem csak látványos, hanem nagyon jól szállítható is. A tartalmas süteménynek jó keretet kínál a réteslap, ami a muffin esetében nem a sütemény alján és tetején helyezkedik el, hanem egyfajta kelyhet képez, amiben kisül az édes túrókrémmel gazdagon elkevert tészta. Elkészítése még egyszerűbb, mint az eredeti változatnak, s a siker egyértelműen garantált.

OMLÓS KEKSZBŐL CSORGÓ KARAMELL: ŐRÜLETES (BÖGRÉS) DESSZERT SÜTÉS NÉLKÜL >>> 
KRÉMTÚRÓ ÉS CSOKIHAB: 15 LÁTVÁNYOS, DE EGYSZERŰ POHÁRKRÉM >>> 
GYÚRTÁL MÁR TÉSZTÁT TASAKBAN? ZSENIÁLIS TRÜKK MACERAMENTES FÁNKSÜTÉSHEZ! >>> 

Ezek is érdekelhetnek