Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vargabéles - a hagyományos recept

MME MME
45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 1 csomag réteslap
  • 5 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg cérnametélt
  • 45 dkg tehéntúró
  • 7,5 dkg kristálycukor
  • 7,5 ml tejföl
  • 5 dkg mazsola (beáztatva), opcionális
  • 4 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. A 20x25 centis, magas falú tepsinket olvasztott vajjal kikenjük, majd 4 rétegben kibéleljük az olvasztott vajjal egyenként megkent réteslapokkal. A felesleges tésztát levágjuk.
  2. 1 liter sós, olajos, forrásban lévő vízben puhára főzzük a cérnametéltet, majd leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük és alaposan lecsöpögtetjük.
  3. A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, tejfölt és a vaníliás cukrot,  és jó alaposan elkeverjük.
  4. A tojások fehérjét a maradék cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  5. A túrós keveréket összeforgatjuk a tésztával (ha szeretjük a mazsolát, azt ekkor adjuk hozzá), majd óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
  6. A tölteléket a tepsibe öntjük és elsimítjuk. Tetejére szintén 4 réteg réteslapot teszünk, és minden réteget, végül a tetejét is megkenjük olvasztott vajjal. A 170 fokra előmelegített sütőben, 40-45 perc alatt aranybarnára, készre sütjük. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss