Nem csak saláták nélkülözhetetlen kiegészítői az ecetek. A hagyományos zöld flakonos eceten túl számos különleges ecet lehet segítségünkre a konyhában pácoláshoz, sőt még gyümölcsök ízesítéséhez is.
Hagyományos ecetsav
Kapható 10% és 20%-os változatban is. Evéshez csak nagyon erős gyomrúaknak ajánlott.
Hígítva és édesítve nyári saláták ízesítője. Tartósításhoz, takarításhoz és vízkőoldáshoz is remek.
Borecet
Borecetből kétféle is van: fehér és vörös, az eredeti kizárólag borból készül. Minősége a kiindulásul használt bortól függ. A legjobb boreceteket egy-két év alatt érlelik tölgyhordóban. A vörösborecetet tovább kell érlelni, mint fehér társát. A legjobb fajtáknak jellegzetesen gazdag és lágy íze van. Főként savanyúságokhoz használják.
Pezsgőecet
Ha borból készülhet ecet, akkor pezsgőből is! A végeredmény egy különleges csillogású és izgalmas ízhatású drága ecetkülönlegesség.
Balzsamecet
A balzsamecet az olasz Modena városából származik. Mint minden itáliai ínyencség, a balzsamecet is történelmi múltra tekint vissza. Jótékony hatását már Vergilius és Apicius is megénekelte. 1862-ben pedig egy Francesco Aggazzotti nevű ügyvéd a lehető legaprólékosabban lejegyezte a tradicionális modenai balzsamecet receptjét. Máig ennek alapján dolgozik az a száz termelő, aki jogot szerzett az eredetvédett nedű előállítására.
A balzsamecethez felhasznált must csak és kizárólag lambruscoból és/vagy trebbiano szőlőből származhat. A város ugyanis ősidők óta a vitis lambrusca nemesített fajtáinak gyűrűjében áll. A szőlő préselését követően, mielőtt az erjedés beindulna, a mustot megszűrik, és addig forralják, míg sűrűsödni kezd. Amikor a megfelelő koncentrációt elérte, lehűtik, és különböző fajtájú fákból (gesztenye, tölgy, eper, mogyoró) készített kisméretű hordókban érlelik. Végső formáját a fahordós érlelés alatt nyeri el. Ahogy érik, úgy lágyul és sűrűsödik a szerkezete, kialakul a gazdag selymes-balzsamos aromavilága. A gondosan szelektált alapanyag több mint tíz éven keresztül érik.
A balzsamecetet elsősorban saláták, húsok, gyümölcsök kiegészítője. Borral és eperrel összeforralva a vaníliafagylalt ízének fokozására ajánlják a szakértők. A nemes ecet rajongói Itália szerte aperitifként is legurítanak belőle egy-egy kupicával.
Gyümölcsecetek
Nemcsak szőlőből készülhetnek finom ecetek, hanem más gyümölcsökből is. Az almaecet a fogyókúrázók kedvence. Ez a jellegzetes ízű ecetfajta, amely erjesztett almamustból készül, zsírégető és emésztést segítő hatásáról ismert. Gyümölcsös íze kitűnően illik a nyers zöldségételekhez.
Számos bogyós gyümölcsökből, például málnából, áfonyából és szederből is készülhet ecet. Ezek a fajták édesek, nagyon különleges ízűek, és remekül illenek gyümölcsökhöz vagy salátákhoz.
Fűszeres ecetek
Ezek közül a tárkonyos és a fokhagymás változat a legkedveltebb. Fűszeres eceteket házilag is készíthetsz. Nem kell mást tenni, mint jó minőségű borecetbe beletenni a kiválasztott fűszernövényt, és hagyni, hogy aromáját átadja.
Rizsecet
A hagyományos rizsecet ecetsavtartalma mindösszesen 3-5%. Erjedt rizsből készül. Íze és illata nem hasonlít semelyik más ecetéhez, sokkal lágyabb, selymesebb, mint a hagyományos ételecetek. A japán és kínai konyha ízeinek meghatározója. A japánok híres szusijának nélkülözhetetlen kelléke, ettől kapja az étel jellegzetes savanykás ízét. Különböző salátaöntetekbe, fűszeres pácokba, mártogatnivaló szószokba egyaránt használhatod.