Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Varázslatos ecetek

Az ecetet már az ókori rómaiak is fogyasztották frissítő italként, gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítőként. Az ételeket aromásabbá és nem utolsó sorban könnyen emészthetővé teszi.

Nem csak saláták nélkülözhetetlen kiegészítői az ecetek. A hagyományos zöld flakonos eceten túl számos különleges ecet lehet segítségünkre a konyhában pácoláshoz, sőt még gyümölcsök ízesítéséhez is.

Hagyományos ecetsav
Kapható 10% és 20%-os változatban is. Evéshez csak nagyon erős gyomrúaknak ajánlott.
Hígítva és édesítve nyári saláták ízesítője. Tartósításhoz, takarításhoz és vízkőoldáshoz is remek.

Borecet
Borecetből kétféle is van: fehér és vörös, az eredeti kizárólag borból készül. Minősége a kiindulásul használt bortól függ. A legjobb boreceteket egy-két év alatt érlelik tölgyhordóban. A vörösborecetet tovább kell érlelni, mint fehér társát. A legjobb fajtáknak jellegzetesen gazdag és lágy íze van. Főként savanyúságokhoz használják.

Pezsgőecet
Ha borból készülhet ecet, akkor pezsgőből is! A végeredmény egy különleges csillogású és izgalmas ízhatású drága ecetkülönlegesség.

Balzsamecet
A balzsamecet az olasz Modena városából származik. Mint minden itáliai ínyencség, a balzsamecet is történelmi múltra tekint vissza. Jótékony hatását már Vergilius és Apicius is megénekelte. 1862-ben pedig egy Francesco Aggazzotti nevű ügyvéd a lehető legaprólékosabban lejegyezte a tradicionális modenai balzsamecet receptjét. Máig ennek alapján dolgozik az a száz termelő, aki jogot szerzett az eredetvédett nedű előállítására.

A balzsamecethez felhasznált must csak és kizárólag lambruscoból és/vagy trebbiano szőlőből származhat. A város ugyanis ősidők óta a vitis lambrusca nemesített fajtáinak gyűrűjében áll. A szőlő préselését követően, mielőtt az erjedés beindulna, a mustot megszűrik, és addig forralják, míg sűrűsödni kezd. Amikor a megfelelő koncentrációt elérte, lehűtik, és különböző fajtájú fákból (gesztenye, tölgy, eper, mogyoró) készített kisméretű hordókban érlelik. Végső formáját a fahordós érlelés alatt nyeri el. Ahogy érik, úgy lágyul és sűrűsödik a szerkezete, kialakul a gazdag selymes-balzsamos aromavilága. A gondosan szelektált alapanyag több mint tíz éven keresztül érik.

A balzsamecetet elsősorban saláták, húsok, gyümölcsök kiegészítője. Borral és eperrel összeforralva a vaníliafagylalt ízének fokozására ajánlják a szakértők. A nemes ecet rajongói Itália szerte aperitifként is legurítanak belőle egy-egy kupicával.


Gyümölcsecetek
Nemcsak szőlőből készülhetnek finom ecetek, hanem más gyümölcsökből is. Az almaecet a fogyókúrázók kedvence. Ez a jellegzetes ízű ecetfajta, amely erjesztett almamustból készül, zsírégető és emésztést segítő hatásáról ismert. Gyümölcsös íze kitűnően illik a nyers zöldségételekhez.

Számos bogyós gyümölcsökből, például málnából, áfonyából és szederből is készülhet ecet. Ezek a fajták édesek, nagyon különleges ízűek, és remekül illenek gyümölcsökhöz vagy salátákhoz.
 

Fűszeres ecetek
Ezek közül a tárkonyos és a fokhagymás változat a legkedveltebb. Fűszeres eceteket házilag is készíthetsz. Nem kell mást tenni, mint jó minőségű borecetbe beletenni a kiválasztott fűszernövényt, és hagyni, hogy aromáját átadja.


Rizsecet
A hagyományos rizsecet ecetsavtartalma mindösszesen 3-5%. Erjedt rizsből készül. Íze és illata nem hasonlít semelyik más ecetéhez, sokkal lágyabb, selymesebb, mint a hagyományos ételecetek. A japán és kínai konyha ízeinek meghatározója. A japánok híres szusijának nélkülözhetetlen kelléke, ettől kapja az étel jellegzetes savanykás ízét. Különböző salátaöntetekbe, fűszeres pácokba, mártogatnivaló szószokba egyaránt használhatod.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss