Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Varázslatos biokenyér

MME MME
3 5/5
90 perc
mester
átlagos

Elkészítés

Elkészítés: A tönkölybúzalisztet szitáljuk egy nagyobb, lehetőleg keverőtálba. Ízesítsük sóval, adjuk hozzá az összetört kenyér fűszer keveréket, keverjük el benne a szódabikarbónát is, majd még szárazon alaposan keverjük az egészet a liszttel össze. (A keverést legjobb, ha konyhai robotgéppel, a dagasztókar segítségével készítjük.)
Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a joghurtokat és a vizet. A vizet addig adagoljuk hozzá, amíg jól formázható, kemény, de gyúrható tésztát kapunk. Folyamatos keverés közben szórjuk bele a magvakat és keverjük addig, amíg egyenletesen eloszlik a tésztában. Lisztezett deszkán formázzunk belőle cipót. A tetejét vizes késsel két-három csíkban vagy kereszt alakban vágjuk meg, és pihentessük kb. 25 percig. A sütőlemezt - használhatunk egy tepsit is - vékonyan kenjük ki olajjal, s közben a sütőt (villany) melegítsük elő 170 fokra. A cipót helyezzük a sütőlemezre, és tegyük a sütő középső tartójára. Egy vízzel telt magasabb tepsit helyezzünk a sütőbe úgy, hogy az a cipót tartó sütőlemez alá, a sütő legaljára kerüljön (a cipó legyen magasabban).
(Ha légkeveréses villanysütőben sütöd a kenyeret, akkor nem kell előmelegíteni a sütőt, így pénzt, időt és energiát is megtakarítasz!)
Így süssük a kenyeret, légkeveréssel először 170 fokon, majd 15 perc múlva mérsékeljük a hőfokot 150 fokra, süssük körülbelül 1 óráig, amíg világosbarna lesz a teteje.
Ha kivettük a sütőből, azonnal permetezzük meg kevés vízzel, és csavarjuk egy konyharuhába, majd tegyük olyan helyre, ahol az alsó része is levegőzik, hogy így hűlhessen ki.

Megjegyzés

Forrón nem szabad szeletelni, mert a kés összehúzza a kenyér lágy részét. Nagyon finom. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss