Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Már nem csak vaníliából készülhet a vanillin cukor

default user icon
MME
A vanília a világ egyik legdrágább és legnépszerűbb fűszere, a belőle előállított vanillin cukor valószínűleg minden konyhában megtalálható.

A vanillin vegyületet mindeddig egyedül a vanília növényből állították elő, ám a tokiói egyetemen forradalmian új módszereket kísérleteztek ki. 

Rizs- és búzakorpából is lehet vanillin cukor

Bár létezik szintetikus módon gyártott vanillin, az eddigi módszerek csak kis mennyiségű előállítást tettek lehetővé. A legújabb kutatások azonban kiderítették, hogy a rizs- és a búzakorpában megtalálható ferulinsavból a vanillinnel megegyező aromájú vegyületet állíthatnak elő. 

A tokiói egyetem professzora, Tosiki Furuya és kutatócsapata által kifejlesztett VpVAN enzimet összekeverik a szoba-hőmérsékletű ferulinsavval, így kapják meg a vanillinhez hasonlatos aromavegyületet. 

Az így előállított "vanillin" gyártása azonban jóval környezetbarátabb, egyszerűbb és olcsóbb folyamat, így ez a felfedezés több iparág számára is forradalmi jelentőségű. 

(Forrás) 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek