hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vaníliás tejkaramella

60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A sűrített tejet, a cukrot, a mézet, a vajat, a szódabikarbónát és a vaníliarúd kikapart magjait egy nagyobb lábasba tesszük, és alacsony lángon, folyamatosan keverve melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ha a cukor elolvadt, nagyobbra vesszük a lángot és folyamatosan keverve addig főzzük a masszát, míg az barnás-karamelles színű lesz, besűrűsödik kissé. A térfogata ahogy a sűrített tej elkezd forrni, megnő kissé, majd ismét visszacsökken.

Maghőmérőn mérve 116 fokot kell elérnie (ez az ún. puha labdacs/gyenge golyó állapot, azaz ha a szirupból hideg vízbe cseppentünk, akkor puha, rugalmas labdává állítható össze).
Pár percet hagyjuk hűlni (kb. 60 fokig és ne ijedjünk meg, elkezd majd nyúlni is ugyebár), majd belekeverjük az apróra vágott fehér csokit, amivel addig keverjük, míg teljesen elolvad.

Ekkor sütőpapírral bélelünk ki egy kisebb sütőkeretet vagy tepsit, és úgy 1 cm vastagon elterítjük benne a karamellát, majd pár órára hűtőbe tesszük.

Ezután szeleteljük (én előbb szeleteltem, épp csak megdermedt) egy késsel vagy mint én még félig szilárdan: pizzavágóval.

Egymástól sütőpapírral választjuk el a szeleteket, és ha a vendégeinket kínáljuk vele, érdemes gumikesztyűben fogdosni, mert ujjlenyomatos lesz a karamellakockánk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss