Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Részeges szelet

90 perc
egyszerű
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 15 dkg sütőmargarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 2-3 ek hideg tej
  • A töltelékhez:
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 ek rum
  • A cukormázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek rum
  • 0,5 db citrom

Elkészítés

  1. A liszthez hozzákeverjük a sót, hozzáadjuk a felkockázott hideg margarint, majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Gyúrás közben, apránként hozzáadunk annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
  2. Egy 22x32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztát. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt elősütjük a tésztát, majd kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk, míg elkészítjük a tölteléket.
  3. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd félretesszük. A porcukrot összekeverjük a tojások sárgájával, és a darált dióval, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett pár perc alatt besűrítjük. Ezután levesszük a gőzről, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a rumot, és egy kevés keményre vert tojáshabot, és alaposan összekeverjük. Ezután apránként, óvatosan hozzákeverjük a maradék tojáshabot is. Az elkészült diós habot ezután egyenletesen rákenjük az elősütött, és kihűtött tészta tetejére. Visszahelyezzük a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt készre sütjük.
  4. A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni, majd bevonjuk a cukormázzal. A porcukorhoz hozzáadjuk a rumot, egy fél citrom levét, és simára keverjük.
  5. Keverés közben, ha szükséges adunk még hozzá citromlevet, figyelve arra, hogy egy sűrű, de folyós massza legyen. A teljesen kihűlt sütemény tetejére rákenjük a cukormázat, majd a képzeletbeli szeletek tetejére tegyünk egy fél szem diót. Ezután hagyjuk hogy a cukormáz teljesen megdermedjen.

18 ELLENÁLLHATATLAN DIÓS SÜTI - A DARÁLÓSTÓL A PATKÓIG >>> 

RUMOS-KÓKUSZOS KOCKA >>> 

12 OLCSÓ ÉS GYORS DESSZERT, AMIVEL SPÓROLHATSZ A HÓ VÉGÉN! >>> 

Megjegyzés

Érdemes legalább két nappal előbb megsütni, mert akkor lesz kellően puha a tészta, és az ízek is jól összeérnek. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss