Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vaníliakrémes papucs

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dkg margarin
  • 1 dkg só
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • 2,5 dl tej
  • 27 dkg margarin a hajtogatásokhoz
  • A töltelékhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 mandarin

Elkészítés

Elkészítés: 1. Először készítsük el a hajtogatott tésztát. Ehhez az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, a porcukor egy kis részét is belekeverve. Majd szitáljuk össze a kétféle lisztet, és a nagyobb mennyiségű margarin kivételével gyúrjuk össze egy labdává az összes hozzávalót az élesztős tejjel együtt. Szobahőmérsékleten pihentessük 20-30 percet lefedve vagy egy tárolódobozban, hogy ne száradjon ki.

2. Egy késsel vágjuk X alakot a tésztalabdánkba. Az X 4 felé osztja a tésztát, kezünkkel nyúljunk a tészta közepéig, és húzzuk ki a tészta füleit, majd ezeket nyújtsuk is le sodrófával, hogy legyen egy olyan + alakú tésztánk, hogy középen több tészta van, a fülek pedig vékonyak.

3. Ide, a kereszt közepébe helyezzük a téglalapra formált margarint, majd a tésztafüleket egyenként ráhajtva csomagoljuk be a zsiradékot. Nyújtsuk ki óvatosan téglalap alakúra, ne szakadjon szét a tésztánk. Majd a tésztát hajtsuk 3 rétegűre (két szélét hajtsuk középen egymásra), nyújtsuk ki újra. Majd hajtsuk 4 rétegesre (két szélét hajtsuk be, majd a két oldalt egymásra), és így hagyjuk pihenni a hűtőben 20-30 percet.

4. Közben készítsük el a tölteléket. Melegítsük fel a tej 3/4 részét, a maradék 1/4 rész tejjel keverjük csomómentesre a vaníliás pudingport és a cukrot, valamint 1 tojássárgával dúsítsuk. Öntsük a meleg tejhez, és főzzük sűrűre.

5. Ezután a nyújtást és hajtogatást ismételjük meg (3 rétegeset), és nyújtsuk ki utoljára. Ezután lehet felhasználni a tésztát. Sokféleképpen használhatjuk, édes és sós süteményekhez is alkalmazható.

6. A kinyújtott tésztát vágjuk kb. 4*4 cm-es négyzetekre. Átlósan töltsük meg a krémmel, és vágjunk a közepére kis mandarindarabokat. A két csupasz sarkát a tésztának kenjük meg tojássárgájával vagy egy kis vízzel, hogy ragadjanak, majd csippentsük össze, hogy ne nyíljanak szét. Tetejüket is megkenhetjük tojássárgájával, hogy fényes legyen.

7. Sütőpapírral bélelt lemezre téve 200 fokon süssük 12-15 percig tálcánként.

Megjegyzés

Finom, könnyed tészta, puha vaníliakrémes töltelékkel. Egy kis gyümölcs csak dob rajta. A tetejét megszórhatjuk porcukorral. Nálunk nagyon hamar elfogyott. :) Kicsit macerásnak tűnhet a tészta elkészítése, de lépésről lépésre megmutatom nektek a blogomon, hogy könnyebb legyen elkészíteni. - HabcsokMezi

Ezek is érdekelhetnek

Friss