A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy nagyobb tálba téve a cukorral fehéredésig habosra verjük, majd hozzádolgozzuk a vajat is. Felváltva keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, míg az egész csomómentes nem lesz. Ekkor óvatosan hozzákeverjük a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét.
A kész tésztát felforrósított, pici olajjal megkent palacsintasütőben kisütjük.
A vaníliakrémhez a tojásokat kettéválasztjuk, gőz fölött a sárgájukat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a liszttel, lassan felöntjük a tejjel. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg sűrű krém lesz belőle. Ekkor hozzákeverjük a vajat. Vigyázzunk, nehogy megfőzzük a tojásokat!
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a vaníliakrémbe úgy, hogy az egészet visszatesszük a gőz fölé, és még két percig habverővel, óvatosan kevergetve, készre főzzük. Az a lényeg, hogy próbáljuk olyan óvatosan keverni, hogy ne törjük össze a tojásfehérjehabot, hogy könnyű legyen a krémünk.
Tálaláskor a palacsintákat megtöltjük vaníliahabbal, és a megmosott, lecsepegtetett szederrel. Porcukorral megszórva, friss mentalevelekkel díszítve kínáljuk.
Ez a könnyű, habos, vaníliakrémes palacsinta friss szederrel, igazi nyári desszert. Érdemes kipróbálni eperrel, málnával, áfonyával.
Hogy mutatósabb legyen, úgy sütöttem, hogy a merőkanál hátával elterítettem kistányérnyi méretre és közben, spirál formát rajzoltam mindegyik palacsintába. - veruss74
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!