Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vanília, az örök kedvenc

Az édesszájúak első számú favoritja vanília. Az apró pettyekkel tarkított madártejhez vagy egy jó gombóc fagylalthoz semmi másra nincs szükség, csak az orchideacsalád egyetlen olyan tagjára, ami ehető terméssel bír: a vaníliára.

Feltételezések szerint a mexikói Totonaca – a mai Vera Cruz területének - lakói voltak azok, akik először termesztették az általuk isteni ajándéknak vélt vaníliát. A totonacaiak úgy hitték, hogy a mesebeli Xanat hercegnő és kedvese vére nyomán fakadtak az első vanília-orchideák. A történet szerint a hercegnő nem hagyta magát egy nem kívánt házasságba kényszeríteni, inkább elmenekült a kedvesével az erdőbe, de az uralkodó katonái utolérték őket és legyilkolták. Ahol a vérük földet ért, ott sarjadtak az első orchideák. A vanília titkát az őket legyőző aztékoknak adták tovább, akik a kakaóbabból készített italukhoz kezdték el használni a növény termését.

Az aztékoktól a 14. században, a Közép-Amerikába érkező Hernando Cortes szerezte meg a vaníliát, de nem saját adottságai miatt, pusztán a kakaófőzés egyik állomását látta benne. Először 1510-ben a konkvisztádorokkal jutott az öreg kontinensre, pontosabban Spanyolországba a vanília -  ahol végérvényesen el is keresztelték kis toknak, azaz vainilla-nak -, majd a sorozatos hódítások után egész Európában elterjedt. Nem csak fűszerként használták, hanem gyógyszert is készítettek belőle, hiszen vágykeltőnek hitték.

Már vagy 80 éve használták a vaníliát a forró csokoládéhoz, amikor I. Erzsébet patikusa 1602-ben felvetette, hogy a vaníliát egyedülálló aromája miatt másban is lehetne használni a csokoládén kívül. A vanília innentől kezdve önálló életre kelt, és teljesen leigázta az öreg kontinenst.

Az Egyesült Államokba állítólag Thomas Jefferson révén jutott a vanília, akivel XVI. Lajos nagykövete ismertette meg. Annyira tetszett Jeffersonnak a vanília, hogy 200 vaníliarúd társaságában tért vissza az Államokba.

A megnövekedett európai igényeket kiszolgálandó a 19. században már nem csak Mexikóból került vanília, hanem új termőterületekről, Mauritiusról és Madagaszkárról is. Az első telepet a hollandok hozták létre Jáván. Ám az 1819 után létrehozott telepek évekig nem hoztak termést. Egészen addig, amíg 1836-ban a belga Charles Moren felfedezte, hogy a terméketlenség oka az, hogy csupán egyetlen, Mexikóban őshonos méhfajta (Melipone) porozza be a vanília virágát. 1841-ben aztán az akkor 12 éves Edmond Albius - aki az ültetvényen dolgozott rabszolgaként - rájött, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben beporozni a növényt, és azóta is ezzel a módszerrel dolgoznak. A kézi beporzásnak köszönhetően a vanília a második legdrágább fűszer a világon - a sáfrány után.

A titok megfejtését követően virágzásnak indultak az új termőterületek, olyannyira, hogy 1898 óta már a világtermelés 80%-át adják.

Annak ellenére, hogy az 1800-as években a franciák ezeken a szigeteken kezdték el nemesíteni a vaníliát, az eredeti termőterületről származó vanília nem szorult háttérbe, sőt az 1889-es párizsi világkiállításon aranyérmes lett. Ma a legtöbb mexikói vaníliát a Coca-Cola cég vásárolja fel.

A világ termelésének 70%-át Madagaszkár, a Réunion-, Seychelle- és Comore-szigeteki ültetvények adják. 25%-át az indonéz termőterület adja, a maradékban pedig kis százalékban található csupán mexikói vanília. India az utóbbi időkben áldoz egyre több területet és energiát a vaníliatermesztése beindítására.

Hogyan tároljuk a vaníliát?

Jól záródó edényben, sötét, hűvös, de nem hideg helyen tárolandó, nagyjából 6-9 hónapig.

Ha felhasználtuk a magjait, a hüvelyt nem dobjuk ki. Érdemes porcukorba dugni, így házi vaníliás cukrot kapunk, vagy egy tál potpurrihoz is keverhetjük a hüvelyeket.

A kikapart rudakat akár alkoholba is áztathatjuk. Az így kapott kivonatokat évekig nyugodtan használhatjuk. Ahogy párolog el az alkohol, úgy lesz egyre intenzívebb aromája az esszenciának.

Hogyan is „készül” a vanília?

A beporzástól számított 9 hónap után fejlődik ki teljesen a bab. Amikor leszedik, zöld és semmi illata sincs. A babot a leszedését követően leforrázzák, majd hónapokig szárítják gyapjúval bélelt hordókban, mire megfeketedik, és az eredeti súlyának csupán egynegyedét teszi ki. Ekkor már megjelenik jellegzetes aromája is.

1874-ben állítottak elő először szintetikus vanilint, amivel a világ vaníliaigényének közel 90%-át elégítik ki. A vanilin persze csak silány másolata a vaníliának, nem mellesleg csupán az egyik komponens a vanília nagyjából 171 aromaanyaga közül, így a vanilinnel közel sem kapunk olyan ízű és illatú ételt, mintha valódi vaníliát használnánk.

Fajtái

A 110 fajta vaníliából általában 4 félét használnak a világon:

• Madagaszkári Bourbon vanília
Az 1800-as években létesített ültetvények közül az itt nemesített vanília örvend manapság a legnagyobb népszerűségnek. A korábban Ile de Bourbon névre hallgató Réunion után kapta ez a fajta a nevét, így vált ismertté a világon. Gyümölcsös illatú.

• Mexikói vanília
Az aztékok által xanath-nak nevezett vaníliabab sötét csokoládé színű vagy fekete, illata tiszta és finom, édes és fűszeres.

• Tahiti vanília
Szintén a mexikói vanília hibridje. Gyümölcsös, cseresznyés, meggyes, néha szilvás illatú. Kifejezetten javasolt gyümölcsös készítményekhez.

• Indonéz vanília
Fás, füstös aroma jellemzi. Csokoládéhoz és karamellhez ideális jegyekkel bír.

Mire is használható a vanília?

Vanília a középkortól kezdve, egészen a 19. századig az orvostudomány potencianövelő szerként tartotta nyilván, manapság azonban már nem mint afrodiziákum, hanem mint az aromaterápia egyik alapeleme ismeretes a gyógyításban.

Az élelmiszeripar mellett a kozmetikai iparnak is nagy kedvence a vanília. Sok parfümnek az alapanyaga (pl. Tresor, Chanel No.5.) és sok testápolónak is egyik fő illatanyaga.

A konyhában legtöbb esetben tejtermékek ízesítéséhez használjuk. Nagyon jól ízesíthető vele a tejszínhab, de bármilyen süteményt vagy pohárkrémet meg lehet vele bolondítani.  Emellett a leggyakrabban desszerteket gazdagítunk vele.

A desszertek közül a legvaníliásabb a creme bruleé vagy creme catalana, ahol a roppanós, karamellizált cukorkéreg alatt megbújó krém ízét a vanília adja, de ott van a madártej vagy a panna cotta, aminek nem csak az ízéért, hanem a szépségéért is a vaníliapöttyök felelnek. A vanília jó összetevője lehet kávénak, forró csokoládénak vagy egy extrán fűszerezett forralt bornak. A klasszikusok közül a vaníliás kifli is attól válik egyedivé, hogy a kisült, még meleg omlós kifliket vaníliában gazdag porcukorba hempergetjük.

Ízfokozó hatását kihasználandó egy kevés vaníliát lehet adni a reggeli kásához, gyümölcssalátákhoz, de megbolondítható például vele egy grapefruit is. Csupán annyit kell tenni, hogy a félbevágott gyümölcsre egy kis esszenciát csorgatunk, és néhány percet várunk.

Az édességek és a gyümölcsök mellett, a bátrabbak húsokat és a tenger gyümölcseit is ízesíthetik vele.

A vanília jó párost alkot az alábbi fűszerekkel: szegfűbors, kardamom, fahéj, akác, szegfűszeg, gyömbér, levendula, citrom, menta, szerecsendió, mák, szezámmag.

Vaníliasodó

Hozzávalók:
3 egész tojás
1 liter tej
cukor
1/2 rúd bourbon vanília
1 narancs
2 teáskanál finomliszt

Elkészítés: A tejet a félbehasított vaníliarúddal felfőzöm. Ízlés szerint édesítem cukorral (vagy mézzel). A 3 tojást felütöm, és finomliszttel kikeverem. A nem lobogó, de igen meleg tejhez hozzáadom a tojásos keveréket, addig főzöm (óvatosan, hogy fel nem forrjon!!!!), amíg be nem sűrűsödik. A sodóba belereszelem a narancs héját, majd hideg helyre teszem, hűlni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss