Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Válogatós gyerekek a konyhában

Bár a cím ellentmondásosnak tűnik, mégis lehet, hogy a válogatós gyerekben bujkáló ellenérzések feloldását épp a közös konyhai lét hordozza.

A konyhában együtt eltöltött idő, a közös munka, az alkotás öröme segíthet a rosszul evő vagy sok mindent ki nem próbáló gyerek és szüleinek gondjain. Az ilyen közös főzések alkalmával lehetőség nyílik az alapanyagok átbeszélésere, azok nyersen történő megkóstolására, fűszerekkel való kísérletezésre, az alapanyag sütésére, főzésére.

Az ismerkedésen, az ételekkel való összemelegedésen kívül a közös főzés másik nagy érdeme, hogy a kiskuktánk a főzés végén a saját „keze munkáját” eheti  meg. A büszkeség, az általa végigkövetett munkafolyamat, a most már jól ismert alapanyagok segíthetnek abban, hogy egy-egy korábban „nemszeretemnek” titulált étel lekerüljön a gyerek tiltólistájáról.

A közös főzés azért is fontos, hogy lássa a gyerek, hogy az adott étel miből készül, a szósz alatt mi rejtezik, hiszen sokszor a rosszul evő, nemevő vagy nagyon válogatós gyerekek egy-egy menzai „balesetnek” köszönhetően válnak visszautasítóvá. Egy olyan helyzetet követően, ahol a számukra ismeretlen ételben valami furcsa állagút, keményet, rossz ízűt találtak. Épp erre jó az, ha megnézzük, velük együtt analizáljuk, hogy miben mi található (jobb esetben).

Amerikai palacsinta gyerekeknek >>>

Az együtt főzések mellett a közös bevásárlás is okozhat áttörést. Ilyenkor érdemes a gyereknek döntési lehetőséget adni, hogy melyik rizst vegyünk, milyen kenyér kerüljön a papírzacskóba, a felvágottak, zöldségek és gyümölcsök közül mit vigyünk haza. A lehetőség, a saját maga által hozott döntés súlya és az efölött érzett öröme, büszkesége szintén jó irányt jelenthet egy-egy ételfóbia legyőzése tekintetében.

Az ilyen fóbiákat, berögződéseket nem csak a konyhai együttlétekkel és közös vásárlásokkal lehet oldani, érdemes az erre szakosodott könyvek praktikáit bevetni. Szerencsére a rosszul evésről nem csak felnőtteknek születtek könyvek, hanem az utóbbi években a gyerekkönyvek piacán is elkezdtek megjelenni, a gyerekek számára érthető módon megfogalmazott írások ezzel a problémával – és számos másikkal – kapcsolatban.


A könyvek, a közös főzésre, vásárlásra fordított időn túl az ételek külalakjával is okozhatunk áttöréseket. Az európai konyha ugyan főleg csak a sütemények terén hajlandó elővenni a gyermeki fantáziáját, de a jóféle infantilitásra hajlamos japánok gyerekeinek ebédlődobozaiban már a mai kor kedvelt mesehősei mosolyognak ránk.

A bento kifejezetten alkalmas a bennünk rejtező kreativitás kiélésére és melyik gyerek ne enné szívesen a rizsből, zöldségből megformázott kedvenc mesefiguráit. A magyar konyha alapanyagaival is készíthetünk különféle mulatságos figurákat, a szendvicseket egy kevés zöldséggel átalakíthatjuk egy-egy mesehőssé vagy kedvelt állatkává, a desszertek esetében is eljátszatunk a kedvcsináló színes dekorációval és az az igazán jó, ha mindezt a gyerekkel közösen készítjük.

Menzás tejberizs >>>

Amerikai csokis keksz >>>

A különféle aprósüteményekből készülhet kígyó, csiga vagy bármilyen más állat, a nagyobb tésztákat is megformázhatjuk, a kenyerünk emlékeztethet egy sárkányra, illetve a pogácsák, zsemlék is kaphatnak malacorrot. A betűtészta klasszikus gyerekcsalinak számít, szinte kivétel nélkül minden gyerek imádja és nem csak a paradicsomlevesből pecázható, hanem más leveseket is feldobhatunk vele és tehetünk ezáltal vonzóvá a rosszul evő gyerekeink számára.

Ezek is érdekelhetnek

Friss