Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Fűszereink adják az ételek ízének sava-borsát - ez az állítás ritkán értelmezhető annyira szó szerint, mint ebben az esetben. Igaz, ilyen-olyan fűszerek minden háztartásban vannak, ám nem mindegy, milyen szempontok szerint vásárolja őket az ember, mint ahogy az sem, hogyan és meddig tárolja azokat.
A coleslaw saláta nagy kedvenc Amerikában, de már az európai szíveket is meghódította. Íme egy szuper almás változat, amely hamar a család kedvencévé válhat.
Az amerikai palacsinta sok szempontból más, mint a magyar: kisebb, vastagabb, de - és itt kezdődik a művészet! -, ha jól van elkészítve, akkor puha és levegős. Szerzőnk sok verziót kipróbált, amíg megtalálta, talán nem a legegyszerűbb, de feltétlenül legfinomabb változatot!
Ha túl sok maradt a húsvéti sonkából, vegyél elő egy csomag konyhakész leveles tésztát, és készíts belőle sonkás hasát. Házisáfrány mutatja a tuti receptet.
Ha egy igazán finom mártogatósreceptet keresel, mindenképpen ki kell próbálnod a kéksajtos mártogatóst akár zöldségek, akár ragacsos csirkeszárnyak mellé!
Videó
A csirkeszárnyat mindenki szereti, kicsik és nagyok egyaránt. Imádjuk a csontról lerágcsálni az édes-sós, ropogósra sült húst, és még azt se bánjuk, hogy utána körömkefével kell súrolni a kezünket, hiszen a szárnyat nem lehet evőeszközzel enni!
Az angolok kultikus desszertje, az Eton mess, amely egy gyümölcsből, leggyakrabban eperből, tejszínből és összetört habcsókból álló pohárdesszert. Mutatjuk, hogy készítsd el.
Ahhoz, hogy valaki hatékonyan tudjon főzni, nem elég a tehetség, kellenek megfelelő eszközök is. Ez az esetek nagy részében nem jelent drága edényeket vagy készülékeket, mindig az ár-érték arány a legfontosabb, és általában elég egy-egy jó-közép kategóriás darabba beruházni. Ez alól egyetlen tárgy kivétel: a kés.
Az írek hagyományos szódás kenyere kelesztés nélkül készül, egy óra alatt megvagy vele, így ha korán nekilátsz, a család már ezt eheti reggelire! Déri Szilvia gasztroblogger, alias Házisáfrány receptje következik!
Az ünnepeknek mindannyian szeretjük megadni a módját, és ilyenkor a konyhában is jobban kiteszünk magunkért. Ezeken a napokon az asztalra kerülnek olyan fogások is, amiket általában drágállunk, és bizony hajlandóak vagyunk azoknak a komplikáltabb ételeknek is nekifogni, amiknek egy laza szerdán eszünkbe sem jutna!
A polvorones andalúz aprósütemény, mely a 16. századra eredeztethető vissza, és sokban hasonlít a magyar hókiflire. Sok helyen készítik, de Estepa város a leghíresebb róla. Ez az a sütemény, mely karácsony előtt hegyekben áll a spanyoloknál az élelmiszer boltokban, egyesével selyempapírba csomagolva úgy, ahogy itthon a szaloncukor. Sok változata van, készülhet mandulaliszt nélkül, ezt a változatot mantecadosnak hívják, és ízesítik kakaóval, citrommal, de kókusszal is.
Ha jobban szereted, ha a sütő dolgozik helyetted, a habkarika a neked való választás. Azon túl hogy isteni, tökéletes karácsonyi ajándék is lehet a családnak - már ha marad belőle!
Ha egy igazán finom és kiadós vendégvárót kell készítened, akkor talán az egyik legjobb választás ez a szuper sajtos ropogós maradék kovásszal. Déri Szilvi gasztroblogger, alias Házisáfrány most ezt a pofonegyszerű rágcsálnivalót mutatja be nektek lépésről lépésre. Megéri kipróbálni, mi már kóstoltuk!
Maradt egy kis kovászod kenyérsütés után? Ki ne dobd! A kovászt ugyanis desszertek elkészítéséhez is felhasználhatod. Déri Szilvi, alias Házisáfrány például egy isteni finom, extra csokis kuglófot készített vele. Érdemes kipróbálni, mert a végeredmény egyszerűen bámulatos lesz!
Házisáfrány rovatunk háziasszonyánál, Déri Szilviánál hétvégéken mindig amerikai palacsintát követelnek a gyerekek reggelire. Ha ismerős ez a szituáció nálatok is, vagy csak simán rajongsz ezért a klasszikus desszertért, akkor készítsd el a családnak ezt a szuper áfonyás verziót maradék kovászból. Ha a következő recept és videó alapján haladsz, akkor biztosan borítékolható a siker.
Vannak azok az ételek, amiket általában csak étteremben eszünk, és emiatt valahogy eszünkbe sem jut otthon elkészíteni. Hogy miért? Mert úgy gondoljuk, biztos iszonyúan macerás, vagy bonyolult. Ilyen például az andalúzok frissítő, hideg, nyers zöldség alapú levese, a gazpacho.
Akik követik a Házisáfrány blogomat, tudják, nem én vagyok a tipikus egészség blog. Ez persze nem azt jelenti, hogy ellene vagyok az egészséges ételeknek, sőt! Én csak azt utálom, de őszintén, amikor az épp aktuális, tiszavirág életű gasztrotrend kifacsart szabályait követve valaki úgy készít el egy fogást, hogy nagyjából minden egyes hozzávalót valami mással helyettesít benne: tej helyett gabona ital, vaj helyett kókuszzsír, cukor helyett xilit, liszt helyett valami gluténmentes rémség, ne is menjünk bele!
Emlékszel még a „Ne szórakozz Zohannal” című filmre, amiben a macsó Moszad ügynök még fogat is humusszal mosott? Ez nem volt véletlen, mert kevés olyan krém van, amire annyira rá lehet kattanni, mint a közel-kelet méltán népszerű mezzé-ére. Elkészítése nem túl bonyolult, de, bár egy pofonegyszerű krém, az arab térségben élőknek kicsit olyan, mint a mákos guba a magyaroknak: mindenkinek van pár tuti praktikája, amitől TERMÉSZETES, hogy az ő változata a legfinomabb!
Semmit sem egyszerűbb elkészíteni a krumplipürénél- gondolják sokan, azonban, mint a legtöbb szimpla ételt, ezt is lehet mennyeien finomra, és csirizesen rémesre csinálni. Ami a változatokat illeti, két irányba tudsz elmenni: a franciás, vajas-krémes, vagy a habos, inkább tejes felé. Bárhogy is szereted azonban, ha jó pürét szeretnél, van néhány pont, amit minden verziónál be kell tartanod. Íme néhány tanács Déri Szilvia bloggertől, alias Házisáfránytól.
Ha valaki rendesen beleássa magát a kovászolásba, óhatatlanul eljut arra a pontra, amikor ki akar próbálni olyan kelt tészta recepteket is az új módszerrel, melyeket eddig élesztővel készített. A mennyiségek átszámolása elsőre ijesztőnek tűnhet, de némi matektudással könnyebb, mint gondolnád. Déri Szilvia, Házisáfrány segít ebben.
A túrógombócért szinte mindenki rajong! Lehet csodásan remegős, enyhén vaníliás és citromos, vagy ropogós, esetleg vajas, de az aranyszínű morzsásat is imádjuk. Ám van, hogy hiba csúszik a gépezetbe, és egy unalmas ízű, cipőtalp keménységű rettenet lesz belőle. Déri Szilvi, azaz Házisáfrány, most megmutatja, hogyan kerüld el a kudarcot, ha házi gombóckészítésre adnád a fejed. Az ördög itt is a részletekben rejlik.
A kovász elengedhetetlen hozzávalója a kovászos kenyereknek és pékáruknak. Sokan nem mernek belevágni az elkészítésébe, pedig megéri! Déri Szilvia, alias Házisáfrány segít abban, hogyan fogjunk neki otthon, illetve elmondja, milyen hibákba ütközhetsz a kovász készítése során.
A pogácsa és a sós rúd mellett a perec az egyik legtutibb sörkorcsolya. Mellesleg gyerekkorunk nagy kedvence, ki ne ismerné a "Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet..." kezdetű mondókát. Déri Szilvia, alias Házisáfrány segítségével otthon, akár a gyerekekkel is készíthettek ropogós perecet.
Sosem hittem volna, hogy valaha cikket írok egy olyan egyszerű ételről, mint a petrezselymes krumpli. Ennek apropója most az, hogy a napokban Szonja barátnőm mesélte, hogyan is készítette el ebédre ezt a szuper fogást a családnak.
Könnyű ebédnek, mediterrán vacsorának, de akár vendégvárónak is tökéletes a focaccia. Az olaszok népszerű kenyérlepényét elkészítheted különböző feltétekkel, de az az igazi, amikor darabokra törve tunkoljuk olívaolajba. Házisáfrány, alias Déri Szilvia megmutatja, hogyan készíthettek kovászos focacciát. Egyszerűbb lesz, mint gondolnátok.
A rozskenyér sok szempontból jó választás: például, mivel magas a rosttartalma, gyorsabban elkészül a kovász hozzá, egészségesebb és jobban eltelít, mint a fehér kenyér. Ha kedveled a kicsit diós, savanykás ízvilágot, imádni fogod! És itt jön a tuti recept Déri Szilvi, azaz Házisáfránytól!
Van pár olyan „aduász” étel, amit mindenki szeret, akárhogy legyen is elkészítve. Ilyen étel például a csirkefalatka, amire legyen akár sütve, akár rántva, akár grillezve, boldogan ugrik rá az egész család. Déri Szilvi, vagyis Házisáfrány most egy mennyei, ropogós és izgalmas panírt mutat meg nektek.
Nyakunkon a tavasz, és vele együtt a kertészkedés hosszú és boldog hónapjai. A melegedő napokkal elérkezett az, amire egész télen vártak a főzni szeretők, azaz végre ki lehet ültetni az illatos fűszernövényeket a szabadba, és élvezni, ahogy gyarapodnak és bokrosodnak, ahelyett, hogy végignéznénk a boltban vásárolt, téli lakásban tárolt, cserepes fűszernövényeink lassú agóniáját. A fűszernövények fantasztikusan festenek, bárhol is tartjuk őket, nem beszélve arról, milyen csodás érzés, amikor a frissen készült ételre rádobunk egy marékkal a „saját termésből”!