Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Amivel egy kezdő is megbirkózik: elronthatatlan desszertek Valentin-napra

A Valentin-nap nem csak az érzelmekről szól, hanem azok kifejezési módjairól is. A virágosok ilyenkor megtáltosodnak, az éttermek gyertyafényes menüvel készülnek, a cukrászdákban, édességboltokban is felkészülnek az egymást ünneplő párokra.

Sokan azonban maguk készített finomságokkal szeretnék kifejezni a másik iránti szeretetüket, megmutatni, hogy mi mindenre képesek, hogy elkápráztassák a kedvesüket. Valentin-nap környékén azok is desszertes könyveket bújnak, akik az év többi napján csak egy-egy pohár csapvíz erejéig merészkednek be a konyhába. Szerencsére a desszertkészítés nem ördöngösség, íme néhány olyan finomság, amit kezdők is elkészíthetnek.

Pohárkrém

Nincs is jobb és egyszerűbb a pohárkrémeknél. Egyrészt elronthatatlan, másrészt mutatós, harmadrészt előre elkészíthető. A pohárkrémek alapja lehet jóféle puding, lehet főzött krém, lehet sajtkrém, de akár chia magból vagy tápiókából is készíthetünk olyan krémet, amiből gyönyörű és finom pohárdesszert áll össze. A pohárkrémhez használt tészták köre is felhasználóbarát, hiszen a teljes kiőrlésű keksztől a babapiskótáig számtalan tésztát felhasználhatunk. A mutatós desszertekhez pedig csak egy kis kézügyességre és némi gyümölcsre van szükség.

Hófehérke

4 dl tejföl
4 dl 30%-os habtejszín
porcukor
1 citrom
12-15 db babapiskóta

A tejszínből kemény habot verek. A tejfölt alaposan elkeverem a porcukorral, belereszelem a citrom héját, majd a kifacsart levét is hozzáadom. Ezután összekeverem a tejszínhabbal. A babapiskótákat 4-5 darabra vágom, s a krémben alaposan elkeverem. A kész masszát vagy egy nagy tálban hagyom, vagy kisebb üvegtálakba, poharakba szervírozom, s legalább 3-4 órát a hűtőben tárolom, mielőtt kínálnám.

Bonbonok

A bonbonkészítés nem kifejezetten könnyű, sőt. De egy kis előkészület után mi magunk is készíthetünk bonbont, pontosabban olyan tejszínes csokoládékrémet, amit kedvünk szerint ízesíthetünk, majd formázhatunk és darált csonthéjasokba vagy holland kakaóporba forgatva tehetünk mutatóssá.

Narancsos trüffel

20 dkg étcsokoládé (legalább 70%-os)
10 dkg vaj
1 dl 30%-os habtejszín
1 vagy 2 narancs reszelt héja
1 kh őrölt szegfűszeg
1 ek holland kakaópor

Egy forralóban vizet melegítek, erre egy kisebb fém üstöt, amibe beletöröm az étcsokoládét, s így, gőz felett, gyakori kevergetés mellett felolvasztom. A vajat robotgéppel habosra verem, s a tejszínt is viszonylag kemény habbá verem fel. A felolvadt csokoládét félrehúzom, kicsit hagyom hűlni, majd hozzáadom a vajat és a tejszínhabot, majd belereszelem a narancshéjat és egy késhegynyi szegfűszeget adok még hozzá. A masszát egy nagyobb dobozba ellapítom, lefedem, majd egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap két kiskanállal vagy kézzel bonbonokat formázok belőle és holland kakaóporba meghempergetem. Apró papírkapszliba teszem és úgy kínálom.

Linzerek

A linzer már valóban nem a kezdők süteménye, de a klasszikus arányokkal bíró omlós tésztát csak egyszer kell megtanulni, onnantól kezdve számtalan süteménynél, desszertnél alkalmazhatjuk. A linzertésztából készíthetünk szív alakú kekszecskéket, sőt akár szív alakú linzerkarikát vagy islert is alkothatunk. Az apróra szaggatott linzerszívek a pohárdesszertjeinket is díszíthetik.

Linzertészta

40 dkg finomliszt
25 dkg vaj
13 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1/2 rúd vanília kikapart bele
1/2 narancs reszelt héja
+ 1 tojás a lekenéshez

A lisztet összekeverem a porcukorral, belereszelem az alaposan megsikált narancs héját, majd hozzáadom a vaníliarúd kikapart belsejét. A tojásokat felütöm, a sárgájukat külön választom. A hideg vajat kimérem, felkockázom és a lisztes keverékbe teszem, majd laza mozdulatokkal omlós morzsává alakítom. Ezután hozzáadom a tojások sárgáját, alaposan összegyúrom és a lágy tésztát - alufóliába csomagolva - legalább egy órára a hűtőbe teszem. A már szilárd tésztát vékonyan lisztezett deszkán átgyúrom, majd sodrófával ujjnyi vékonyságúra nyújtom és számomra megfelelő formára szaggatom. Sütőpapíros tepsire fektetem, elhabart tojással lekenem, majd előmelegített sütőben, nagyjából 185 fokon világosbarnára sütöm.

VÖRÖS BÁRSONY TORTA, CUPCAKE ÉS FONDÜ - SZUPER DESSZERTEK VALENTIN-NAPRA >>> 
SZÍV ALAKÚ TORTA VALENTIN-NAPRA >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss