Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A vaksütés nem boszorkányság! Így készíts omlós pitetésztát lépésről lépésre

Gyümölcsös piték és kosárkák készítésekor a vaksütés jobb tartást ad az omlós tésztának. Ismerd meg a fortélyait lépésről lépésre!

Ne ijedj meg, nem behunyt szemmel kell ügyeskedned! A vaksütés azt jelenti, hogy a töltelék felkerülése előtt elősütjük a pite alapját, amit közben nehezített takarás rejt. Így biztosan nem marad nyers az alja, és folyósabb krém vagy lédús gyümölcs sem áztatja el.

Pitereceptek >>> 

1. A recepted szerint összegyúrt omlós tésztát csomagold folpackba, és pihentesd a hűtőben 30 percig. Ezután nyújtsd ki a piteforma átmérőjénél valamivel nagyobbra, majd béleld ki vele a formát úgy, hogy körben kialakítod a peremet. A tészta alját szurkáld meg villával. Szebb lesz a „kosár”, ha a kibélelt formát félórára a hűtőbe teszed. Ezzel elejét veszed, hogy a tészta sütés közben összezuhanjon a forró sütőben.

2. A kibélelt formát terítsd le sütőpapírral, és önts rá valamilyen pitesúlyt: egy bögre száraz hüvelyest (babot, borsót, lencsét) vagy rizst, esetleg kis kerámiagolyókat vagy újonnan vásárolt kertészeti agyaggranulátumot. A nehezék megakadályozza, hogy a perem deformálódjon, továbbá a szurkálással együttesen nem engedi, hogy az alap hólyagos legyen. Süsd a tésztát a recepted szerint előírt hőmérsékleten 10-15 percig, ha a töltelék további sütést igényel, krém és nyers gyümölcs esetén pedig 15-20 percig.

3. Az elősütött tésztáról vedd le a nehezéket a papírral együtt. A pitesúlyt ne dobd ki, mert többször is használható. Tedd el a következő alkalomra egy csavaros üvegben! Képezhetsz egy plusz védőréteget a tésztára, ha lekened tojásfehérjével vagy elkevert tojással, majd visszateszed a sütőbe kb. 1 percre. Ezután már nyugodtan tölthetsz rá bármilyen krémet a gyümölcsréteg alá. Fontos azonban, hogy előtte hagyd teljesen kihűlni az alapot.

3 KONYHAI ALAPTRÜKK KEZDŐ HÁZIASSZONYOKNAK >>> 
KISOKOS! MIT MIVEL HELYETTESÍTS, HA HIÁNYZIK EGY HOZZÁVALÓ >>> 
NINCS MÉRLEGED? 6 BEVÁLT MÓDSZER A MÉRÉSRE - MÉRLEG NÉLKÜL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss