Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vajas-sajtos kifli

> 90 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • A kenéshez:
  • 10 dkg sós vaj
  • A töltelékhez:
  • kb. 10 dkg sajt
  • A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • pici víz
  • reszelt sajt

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg az élesztő felfut, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, a tojást, és jól dagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. Végül beledagasztjuk az 5 dkg olvasztott vajat. Ha túl lágy lenne a tészta állaga, akkor pici lisztet adunk még hozzá.

Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd letakarva 1 órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát 8 cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kör alakúra kinyújtjuk, vékonyra (2-3 mm-esre). Kb. 15-20 cm átmérőjű körök lesznek. Az egyik korongot megkenjük lágy, sós vajjal, majd ráillesztünk egy sima korongot, és sodrófával kissé ellapogatjuk el, hogy jól összeragadjanak.

Az így kapott tésztakorongot 8 cikkbe vágjuk, a szélesebbik végükbe egy kisebb sajt darabot teszünk, kiflivé tekerjük. A maradék tésztabucikkal ugyanígy járunk el.

A kifliket sütőpapírral borított tepsibe rakosgatjuk, tetejüket megkenjük pici vízzel elkevert tojássárgájával, majd megszórjuk reszelt sajttal.

Meleg helyen, konyharuhával lefedve további 20 percig kelesztjük.

Hideg sütőbe tesszük, a hőfokot 170 fokra állítjuk, és aranybarnára sütjük (kb. 25-30 perc alatt).

Ezek is érdekelhetnek

Friss