Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A pulton tárolod a vajat? 3 aranyszabály, amit muszáj szem előtt tartani, ha nem akarod, hogy tönkremenjen!

default user icon
MME
Hűtőben vagy a konyhapulton tároljuk a vajat? Ez a kérdés állandó vita tárgya, pedig az igazság az, hogy a vaj teljes biztonságban van szobahőmérsékleten is, hiszen rendkívül magas zsírtalrtalma miatt, kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására - annak ellenére, hogy tejtermék. Persze, vannak aranyszabályok, amiket érdemes szem előtt tartani!

Kezdjük azzal, hogy aki berzenkedik attól, hogy szomabőmérsékleten tartson egy tejterméket, annak is teljesen igaza van, hiszen 20-23 fok, egy teljes napig már sok lehet a tejnek, tejszínnek, tejfölnek - nem úgy a vajnak! A vaj, ugyanis, 80 százalékban zsírból áll, sokkal alacsonyabb a víztartalma, mint más tejtermékeknek, így azoknál sokkal kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására, és a konyhapulton tárolva is legalább 1 hét - sőt, sós vaj esetében, akár kettő is lehet  - a szavatossága. A teljes biztonsághoz azonban nem árt szem előtt tartani az alábbi 3 alapszabályt.


1. Válassz megfelelő vajtartót!

A fény és a levegő: ez a két fő oka annak, ha a vaj megromlik, ezért az első és legfontosabb lépés egy jól záródó vajtartó, ami minkettőt távol tartja tőle. Az eredeti csomagolás, vagy a lefolpackozott tányér sem mondható ideálisnak. Vannak kifejezetten erre a célra gyártott eszközök, készülhetnek fémből, kerámiából vagy műanyagból, a lényeg, hogy olyat válasszunk, ami ezt a két veszélyes elemet kizárja.

2. túl meleg van a konyhában

Nyáron egyszerűen túl meleg lehet a konyhád ahhoz, hogy a vajat kint hagyd a pulton. Ha a konyhádban a hőmérséklet folyamatosan 25 fok felett mozog, akkor jobban jársz, ha a vajat a hűtőben tárolod.

3. Egyszerre túl sokat tartunk kint

A legbiztosabb persze, ha a vajat csak egy-két napig tartjuk szobahőmérsékleten, de ha a fent felsorolt megfelelő körülmények között tároljuk, akár egy hétig is friss maradhat. A lényeg tehát, hogy ne hagyjunk ki többet, mint amennyiről úgy gondoljuk, hogy ennyi idő alatt el is fogy.

+1 Tipp: teszteld, mielőtt eszel belőle!

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a vajunk fogyasztható-e, egyszerűen szagoljuk meg. Ha avas, akkor egészen biztosan rossz szaga lesz, és - ha hajlandóak vagyunk megkóstolni, akkor - az íze kellemetlenül savanykás. Ilyenkor jobb, ha azonnal megszabadulunk tőle!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss