Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nincs otthon vaj? 7 dolog, amivel helyettesítheted, ha elfogyott

default user icon
MME
Vajra van szükség a recept szerint, de nincs otthon, vagy egyszerűen szeretnél mást kipróbálni? Ne ess kétségbe, van megoldás! Íme néhány ötlet, amivel kezelheted a pánikhelyzetet és ráadásul mindegyik helyettesítő finom is.

Szerencsére a vajnak számos egészséges alternatívája létezik. Akár sütéshez, akár főzéshez keresel helyettesítőt, vagy egyszerűen csak unod, hogy mindig vaj kerül a szendvicsedbe, gyorsan találsz új és izgalmas anyagokat. 

1. Ghí

Vízibivaly vagy tehén tejéből köpült vajból készül úgy, hogy felforralják a vajat, amelyből elpárolog a nedvesség nagy része. A tejfehérje és a tejcukor kiválik, a fehérje lesüllyed, a megolvadt vaj tetején hab jelenik meg. A habot leszedve és az alsó fehérjeréteget visszahagyva a középső zsiradékrétegből lesz a ghí. 

Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted (pl. 100 g vajat kiválthatsz 100 g ghível)

Íze: enyhén sós, picit diós

Miként viselkedik? A magas zsírtartalom miatt nedvességet és „vajas” textúrát az ételnek.

Felhasználása: süteményekhez, húsok sütéséhez

2. Almaszósz

A cukrozatlan almaszósz kiváló vajhelyettesítő – különösen, ha csökkenteni szeretnéd a bevitt kalóriák számát, és zsírszegényebben szeretnél főzni, sütni. Nem baj, ha nincs otthon almaszósz, frissen is gyorsan és egyszerűen elkészítheted. 

Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted

Íze: enyhén édes

Miként viselkedik? Sűrűbb, nedvesebb eredményt ad, mint a vaj.

Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez és süteményekhez

3. Sütőtökpüré

A sütőtökpüré, hasonlóan az almaszószhoz, sűrűbbé teszi a sütit és a pékárukat – és enyhe sütőtök ízt is ad. Fontos, hogy olyan sütőtökpürét válassz, amely nem tartalmaz hozzáadott összetevőket. A legjobb, ha te magad sütöd meg a tököt és pürésíted.

Hogyan számolj? 100 g vaj helyett kicsivel kevesebb, kb. 90 g sütőtökpürét használj

Íze: enyhén sós, de alapvetően édes

Miként viselkedik? Nedvesít és sima textúrát ad.

Felhasználása: desszertekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez

4. Avokádó

Az avokádópüré „zökkenőmentesen” olvad a desszertekbe vaj helyett, különösen a csokis sütikbe.  A tápanyagokban és egészséges zsírokban gazdag avokádó felerősíti bármely étel egészségügyi előnyeit anélkül, hogy az ízét megváltoztatná.

Hogyan számolj? Mint a sütőtökpürénél: kicsivel kevesebb avokádót használj, mint amennyi vajat ír a recept

Íze: lágy, enyhén vajas

Miként viselkedik? Nedvességet és krémes textúrát ad.

Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez, süteményekhez (Különösen csokis desszertekhez, mint pl. a brownie-hoz illik.)

5. Banán

Az érett, pépesített banán finom ízt, édességet és nedvességet ad, így ideális vajhelyettesítő. A banán erős ízű, ezért érdemes ezt szem előtt tartani, amikor más összetevőkkel párosítod. Ha banánt választod vajhelyettesítőnek, kevesebb zsírt és több káliumot juttatsz a szervezetedbe.

Hogyan számolj? A receptben ajánlott vaj mennyiségének a felét használd banánból.

Íze: édes

Miként viselkedik? Nedvességet és erős édes ízt ad, ezért ha banánt használsz, csökkentsd a receptben írt cukor vagy édesítőszer mennyiségét.

Felhasználása: kenyerekhez, péksüteményekhez, süteményekhez (Mivel a banán íze a végeredményen is érződik, ezért a legjobb csokis, diós vagy gyümölcsös desszertekhez adni.)

6. Dióvaj (vagy egyéb magvajak, pl. mandula-, kesudióvaj, stb.)

Az omega-3-ban gazdag magvajak jótékonyan hatnak az egészségre, védik a szív- és érrendszer egészségét. Olyan magvajakat használj, amelyek 100 százalékosak, nem tartalmaznak hozzáadott zsírokat, cukrokat és lehetőleg GMO-mentesek. Ha van otthon nyers, sótlan mag, saját magad is elkészítheted a vajat.

Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted.

Íze: diós, enyhén édes (Mindenképpen csökkentsd a receptben írt cukor vagy édesítőszer mennyiségét!)

Miként viselkedik? Nedvesít, sűrít, és édesít.

Felhasználása: süteményekhez, különösen a banános, diós és csokis édességekhez

7. Kókuszolaj


A kókuszpálma magjának szárított beléből készül. 92 százaléka telített zsírsav – ez azért fontos, mert magas hőmérsékletre hevítve sem képződnek sejtkárosító szabad gyökök. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy Nem tartalmaz transz-zsírokat, melyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek. A kókuszolaj ideális húsok sütéséhez. A szűz, finomítatlan kókuszolaj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Enyhe kókuszos ízt kölcsönöz az ételeknek, 

Hogyan számolj? Egy az egyben helyettesítheted.

Íze: enyhén édes, kókuszos

Miként viselkedik? Nedvesít, ízt és aromát ad.

Felhasználása: főzéshez, sütéshez egyaránt használhatod

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek