Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vaddisznómáj krémsajtos bundában céklás rizottóval és lyoni hagymával

60 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg vaddisznómáj
  • 10 dkg krém sajt
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • kb. 20 dkg liszt
  • bors
  • A rizottóhoz:
  • 1 nagyobb cékla
  • 1 dl vörösbor
  • 20 dkg rizottó rizs
  • kb. 6 dl alaplé
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 kis ág rozmaring
  • 10 dkg könnyen olvadó sajt (ez esetben emmentáli)
  • A lyoni hagymához:
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • bő olaj a sütéshez
  • petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés

Elkészítés: A rizottóhoz a céklát alufóliába csomagoljuk, 200 fokos sütőben puhára sütjük. Mikor langyos, meghámozzuk, centis kockákra vágjuk.

A hagymát apróra szeljük, a szalonnát felkockázzuk. Egy lábasba tesszük a vaj felét, rádobjuk a szalonnát, kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a rizst, 1 percig kevergetjük, majd felöntjük a borral. Mikor a rizs beszívta, rákanalazunk 1-2 merőkanállal az alapléből, elkeverjük. Rátesszük a fedőt, alacsony lángon főzzük, míg a rizs beszívja a nedvességet. Ekkor megint jöhet az alaplé, addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul, a rizottó állaga pedig krémes lesz. A főzési idő kb. felénél belekeverjük a céklakockákat és a rozmaring lecsipegetett leveleit. Mikor kész, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Elzárjuk a lángot, belekeverjük a maradék vajat és a lereszelt sajtot, félretesszük.

A hagymát vékonyan felkarikázzuk, összeforgatjuk a liszttel. A bő olajat felforrósítjuk, maréknyi adagonként kisütjük a hagymát. Papírtörlőn kicsit lecsepegtetjük, ezt is félretesszük.

A májhoz a krémsajtot a tojással, a tejjel, egy nagy csipet sóval és borssal simára keverünk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó sűrű palacsintatészta állaga legyen. A májakat 1 centi vastag szeletekre vágjuk, alaposan megszurkáljuk villával, megborsozzuk. Először megforgatjuk lisztben, majd a masszába mártjuk. Alaposan megforgatjuk, majd közepesen forró, bő olajban kisütjük. Vigyázni kell, nehogy megkeményedjen, de ha túl vastagra vágjuk, véres marad középen. Az olajból kivéve sózzuk.

Tálaláskor egy adag rizottót tányérra szedünk, a tetejére tesszük a májat félbevágva, erre jön a lyoni hagyma, majd egy kevés durvára vágott petrezselyem.

Megjegyzés

Nagyon szeretem a vaddisznómájat, de ritkán jutok hozzá. Olyankor viszont megpróbálok valami különlegeset alkotni. - bluesun

Ezek is érdekelhetnek

Friss