Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vadas szelet zsemlegombóccal

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A húst sós vízben a sárgarépával és a petrezselyemgyökérrel együtt feltesszük főni.

A szárazabb zsemléket kisebb kockákra (1x1 cm) vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben elosztjuk, enyhén megcsorgatjuk olajjal, és megpirítjuk annyira, hogy enyhén megszíneződjön. A tejből, a lisztből és a tojásból masszát keverünk, majd a megpirított zsemlekockákat, az apróra vágott újhagyma zöldet, snidlinget is hozzákeverjük. Zsemlemorzsát is keverünk hozzá, enyhén megsózzuk, majd legalább fél órát állni hagyjuk.

Közben leellenőrizzük, megfőtt-e a hús és a zöldségek. Ha igen, akkor a répát és a zöldséget kivesszük, majd villával szétnyomjuk. Vigyázzunk, hogy a hús rendesen megfőjön, de ne főjön túl, szeletelhető maradjon!

A vadas ragut vékonyra szeletelt újhagymából, kevés szétnyomott fokhagymából, a széttört répából, petrezselyemből, kevés mustárból, tejfölből, 1 kiskanál almaecetből, kevés cukorból vagy édesítőszerből, sóval, frissen őrölt borssal ízesítve serpenyőben állítjuk össze. A mártás sűrűségét a hús főzővizével állíthatjuk be.

A közben összeállt gombócoknak való masszából kanállal adagokat veszünk ki, amiket zsemlemorzsával megszórt vágódeszkára szedünk, és a zsemlemorzsában megforgatva gombócokat formálunk belőlük. Mikor minden gombócot megformáztunk, nagyobb edényben, gyöngyöző (nem forrásban lévő!) vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük őket. Ha nem vagyunk biztosak munkánkban, egy gombócot kettévágva ellenőrizzük az állapotát.

A megfőtt húst ízlés szerint felszeleteljük, a zsemlegombócokra vagy azok mellé tálaljuk, és bőségesen adunk hozzá a finom, pikáns mártásból is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss